4η Διεθνής συνάντηση Actors of Urban Change στην Πολωνία

4η Διεθνής συνάντηση Actors of Urban Change στην Πολωνία

Η τέταρτη και τελευταία διεθνής συνάντηση των Actors of Urban Change πριν την οριστική λήξη του προγράμματος το Μάιο, πραγματοποιείται στην Πολωνία και περιλαμβάνει σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εργαστηρίων στη Βαρσοβία και στο Λούμπλιν.

Η πενθήμερη συνάντηση ξεκινά με τις ομάδες να συναντιούνται ξανά μετά από πέντε μήνες και να μοιράζονται τις καινούργιες εμπειρίες, γνώσεις και δράσεις τους. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις στη Βαρσοβία και μία σύντομη γνωριμία με την ιστορία και αρχιτεκτονική της πόλης καθώς και με τοπικά παραδείγματα εφαρμογής συμμετοχικού σχεδιασμού και πολιτιστικών δράσεων.

 

Τις επόμενες ημέρες η συνάντηση συνεχίζεται στο Λούμπλιν και περιλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις και γνωριμία με το έργο που αναπτύσσει η τοπική ομάδα, σε μια γειτονιά κοινωνικής κατοικίας με σκοπό να ενισχύσει την τοπική κοινότητα και το αίσθημα της γειτονιάς. Συγκεκριμένα, η τοπική ομάδα διοργάνωσε 5 διαφορετικά εργαστήρια τα οποία εστίασαν σε διαφορετικές πλευρές του έργου “Tenants. Narrations around urban utopias”: ανταλλαγή και συζητήσεις με παιδιά και ηλικιωμένους κατοίκους, διερεύνηση της αρχιτεκτονικής ανοικτών μορφών (open forms), ιδέες για ένα εν δυνάμει κοινωνικό πολιτιστικό κέντρο και ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής σε συνεργασία με το δημαρχείο.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται συζητήσεις και εργαστήρια σχετικά με το κεντρικό θέμα της συνάντησης δηλαδή τη Βιωσιμότητα των έργων. Οι ομάδες συζητούν σχετικά με τις προκλήσεις της συνεργασίας ανάμεσα σε δημόσιο, ιδιωτικό φορέα και κοινωνία των πολιτών, ενημερώνονται για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και χρησιμοποιούν εργαλεία για την οργάνωση και ανάπτυξη των έργων τους, με τους ειδικούς Agnieszka Orzechowska και Andreas Knoth.

Η συνάντηση κλείνει την Τρίτη με τους διοργανωτές του προγράμματος να παρουσιάζουν την πλατφόρμα “Active Commons” που θα χρησιμοποιηθεί για τη συνεργασία των επόμενων ομάδων Actors of Urban Change 2016-2017. Η πλατφόρμα “Active Commons” αναπτύχθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση SciFY σε συνεργασία με την PlaceIdentity για τη δικτύωση και τη συνεργατική δράση ομάδων σε διαφορετικές περιοχές. Ακολουθούν η αξιολόγηση της συνάντησης και η παρουσίαση οργανωτικών λεπτομερειών για την επόμενη τελική συνάντηση στο Βερολίνο στις αρχές Μαίου 2015.  

 

Comments are closed.