Πρόταση για την αναβάθμιση της οδού Αθηνάς

Πρόταση για την αναβάθμιση της οδού Αθηνάς

Τον Ιούλιο του 2013, μέσα από ανοιχτό κάλεσμα στη δημιουργική κοινότητα του ImagineTheCity συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων χαμηλού κόστους για την αναβάθμιση της οδού Αθηνάς. Μετά από αναλυτική χαρτογράφηση των στοιχείων που καθορίζουν την αστική εμπειρία στην περιοχή, κρίθηκε ότι τόσο η στοά του Μετρό επί της Αθηνάς όσο και η πλατεία Βαρβακείου χρίζουν άμεσης αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης για τον περιορισμό της εγκληματικότητας και την προσέλκυση δημιουργικών κοινωνικών ομάδων στην περιοχή. Η δημιουργία της πλατφόρμας ΣυνΑθηνά (www.synathina.gr) προκάλεσε την ιδέα για τη δημιουργία ενός φυσικού χώρου συνάντησης και αλληλεπίδρασης των ομάδων πολιτών που με τις δράσεις τους βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη. Την αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη του έργου ανέλαβαν εθελοντικά οι νέοι αρχιτέκτονες Κωστής Συκιώτης, Σεβαστή Βαρδούλη, Αλέξανδρος Ζώμας & Μάρα Παπαβασιλείου (www.micromega.gr)  ενώ η εξωτερική όψη του εργαστηρίου διαμορφώθηκε από τις Ειρήνη Δήμου, Νατάσα Ιωαννίδη, Ηρώ Κουτσιούμπα και Μαρία Τάλλαρου μέσα από σχετικό ανοιχτό κάλεσμα ιδεών.

Επόμενα βήματα
Το εργαστήριο ΣυνΑθηνά αποτελεί την πρώτη ιδέα που παίρνει σάρκα και οστά, ενώ σκοπός της ομάδας έργου είναι εντός των επόμενων μηνών να ξεκινήσει η υλοποίησητων υπόλοιπων προτάσεωνγια την αναβάθμιση της περιοχής που περιλαμβάνουν:

  • Επανάχρηση των παλιών Αθηναϊκών περιπτέρων που κείτονται στις αποθήκες του Δήμου για την ανάπτυξη τακτικών θεματικών υπαίθριων αγορών(pop-upmarket)στο πάνω μέρος της Πλατείας Βαρβακείου, σε συνεργασία με εμπορικούς και καλλιτεχνικούς φορείς της πόλης.
  • Μετατροπή της στοάς του μετρό επί της οδού Αθηνάς σε σημείο συνάντησης και ενημέρωσης για κατοίκους και επισκέπτες της πόλης με τοποθέτηση σύνθεσης καθισμάτων που δεν επιτρέπει διανυκτέρευση στο χώρο, παροχή πληροφοριών και δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο και εικαστικές παρεμβάσεις.
  • Κάλυψη των ρολό καταστημάτων επί της οδού Αθηνάς με ειδική μεμβράνη antigraffiti και εκτύπωση ασπρόμαυρων πορτραίτων των καταστηματαρχών για τη δημιουργία μιας μόνιμης νυχτερινής υπαίθριας έκθεσης φωτογραφίας.
  • Τακτοποίηση του αστικού εξοπλισμού του δρόμου και δημιουργική επισήμανση των επιτρεπτών ορίων χρήσης του πεζοδρομίου από τις τοπικές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω προτάσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν με ελάχιστο κόστος, μέσα από τη σύμπραξη του Δήμου με ιδιωτικούς χορηγούς και την υποστήριξη εθελοντικών ομάδων.

Δείτε την σχετική παρουσίαση εδώ: SynAthina ImagineTheCity CC

Comments are closed.