Διεθνής Συνάντηση για τη Συμμετοχή των Πολιτών “από την πλατεία της γειτονιάς στο Σύνταγμα της χώρας”

Διεθνής Συνάντηση για τη Συμμετοχή των Πολιτών “από την πλατεία της γειτονιάς στο Σύνταγμα της χώρας”

21 Μαρτίου 2015 |  10.00 – 18.00 | Ιωνικό Κέντρο |  Λυσίου 11, Πλάκα

Διεθνής Συνάντηση για τη Συμμετοχή των Πολιτών με κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές από Ισλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία, Αίγυπτο και Ελλάδα που καινοτομούν «σχεδιάζοντας από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας»!

Μπορούμε να ενθαρρύνουμε και να διασφαλίσουμε την συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες διαδικασίες;

Πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τη μετάβαση προς νέους τρόπους συμμετοχικής  διακυβέρνησης;

Επιστημονικές μέθοδοι, τεχνολογικές εφαρμογές και κοινωνικές εξελίξεις επιτρέπουν και διευκολύνουν τη συμμετοχή μας στα κοινά όσο ποτέ άλλοτε. Δίνουν τη δυνατότητα σε κοινωνικές συλλογικότητες να συνεργαστούν, να συνδιαμορφώσουν, να συναποφασίσουν λύσεις για κοινές προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.Το ζητούμενο που προκύπτει είναι πώς η δημιουργικότητα και η καινοτομία που απελευθερώνεται από τη συμμετοχή των πολιτών μπορεί να ενθαρρυνθεί, να θεσμοθετηθεί και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα “από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας”.

Σκοπός της Διεθνούς Συνάντησης είναι η ανταλλαγή πρακτικών από κοινωνικά εγχειρήματα στην Ισλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και η διερεύνηση ενός κοινού θεωρητικού πλαισίου για τη μετάβασης της πολιτικής προς νέες μορφές διακυβέρνησης που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των πολιτών.

 

Ομιλητές

Μετέχουν  η Margrét Tryggvadóttir, μέλος της Συνταγματικής Συνέλευσης των πολιτών της Ισλανδίας, ο Etienne Chouard, καθηγητής Νομικής και ιδρυτής του κινήματος “Plan C” στη Γαλλία, ο Daniel Reagan, εκπρόσωπος του έργου  “Crowdsourcing the UK’s Constitution” του London School of Economics, ο Airan Berg, Εκτελεστικός Διευθυντής της Υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Lecce 2021, η Alia Mossalan αιγύπτια ακτιβίστρια και πολιτική επιστήμων, o Βjarni Jonsson, Σύμβουλος Συστημικής Αλλαγής, η Αναστασία Στρατηγέα Αναπλ.Καθ. στο ΕΜΠ, ο Δημήτρης Γκούσκος Επίκ. Καθ. στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν. Αθηνών, ο Δημήτρης Χάριτος, Επίκ.Καθ. στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν. Αθηνών, ο Λουκάς Μπαρτατίλας, Αρχιτέκτονας-Εικαστικός και ο Αλέξανδρος Νούσιας, Νομικός.

 

Είσοδος ελεύθερη κατόπιν εγγραφής.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Διοργάνωση

Η ημερίδα αποτελεί μέρος του έργου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» που υλοποιούν οι οργανισμοί κοινωνίας των πολιτών Culture Polis, Place Identity και Scify. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Ιωνικού Κέντρου. Το έργο συγχρηματοδοτείται  από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Από τη θεωρία στην πράξη

Την Κυριακή 22 Μαρτίου 5-9μμ θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο πολιτών “Σύνταγμα 2.0” στη Νέα Σμύρνη, παρουσία των διεθνών προσκεκλημένων. Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα www.syntagma.politeia2.org.

Comments are closed.