ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση για πολλά έτη. Κάποιοι έχουν χάσει κάθε ελπίδα, παράλληλα με  θέσεις  εργασίας. Παρ’ όλα αυτά στην Πλατεία Βαρβακείου Αγοράς οι άνθρωποι αντιστέκονται στην κατάθλιψη. Επαναφέρουν στην ζωή μια εγκαταλελειμμένη πλατεία. Γνωρίστε τους Έλληνες συντελεστές αστικής αλλαγής (Actors of Urban Change)».

Για μια θέση στον ήλιο | Stadt Magazin (Γερμανία), Οκτώβριος 2015

«Υπάρχουν κι αυτοί που βαρέθηκαν να ζηλεύουν όσα γίνονται αλλού, «έξω». Φτιάχνουν ομάδες, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και παρεμβαίνουν στο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, δίνοντας λύσεις για να συμβιώνουμε καλύτερα. Διαμορφώνουν τη «Νέα Ζωή».

Νέα Ζωή | Athens Voice, Φεβρουάριος 2013

«Έχει έρθει η ώρα  να αρχίσουμε να μιλάμε ο ένας με τον άλλο και να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο!…Η λέξη κλειδί: Διαδικασίες. Για να τις αλλάξουμε πρέπει να εντάξουμε φρέσκες ιδέες και νέες συλλογιστικές μεθόδους και νέα εργαλεία….Για να συμβεί επιτέλους  η αλλαγή αυτή  στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν ακατάπαυστα και γι αυτό τον λόγο αξίζουν τον σεβασμό μας».

Ειδικό αφιέρωμα στους νέους στην Ελλάδα: Μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά | GEO Magazine (Γερμανία), Φεβρουάριος 2015

 

«Υπάρχει και ένας συμβολισμός γύρω από το Σύνταγμα, καθώς αποτελεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο, ένα κείμενο που πρέπει να ενώνει. Φέρνει κοντά ανθρώπους που αναζητούν κοινό έδαφος και δεν έρχονται να αντιπαρατεθούν. Πάμε πίσω στις αξίες που μας ενώνουν, στις προτεραιότητες που βάζουμε για τη χώρα, πώς την οραματιζόμαστε μέσα από την κρίση».

Ένα Σύνταγμα από τους πολίτες για τους πολίτες | ΒΗΜΑ, Μάρτιος 2015

«Ο οργανισμός καλεί τους Έλληνες να οραματιστούν προτάσεις για την αστική αναγέννηση. Η συνοικία Πιττάκη είναι ένα πρώτο δείγμα της ιδέας τους. Είναι πολύ μικρής εμβέλειας. Δεν είναι επανάσταση. Παρά ταύτα από την έναρξη της κρίσης και μετά όλο και περισσότεροι Έλληνες επιδιώκουν να εμπλακούν σε δράσεις αστικής αναγέννησης».

Ένα πρωτότυπο έργο φέρνει φως στη οδό Πιττάκη, στην Αθήνα | Los Angeles Times (ΗΠΑ), Οκτώβριος 2013

 

«10 γυναίκες (όλων των ηλικιών με ή χωρίς μόνιμη εργασία, με ή χωρίς οικογένεια ή /και παιδιά) συμμετέχουν στις δράσεις της Place Identity, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού στην Αθήνα που στοχεύει στην ενδυνάμωση του θεσμικού ρόλου και την βελτίωση της αποδοτικότητας της Κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα. Κοινό σημείο μεταξύ τους αποτελεί η πολιτική καινοτομία, η διερεύνηση και ο πειραματισμός ως προς τον επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας λήψης δημόσιων αποφάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

10 γυναίκες για την πολιτική καινοτομία | WomenOnTop / Press Project International, Μάρτιος 2015

«Η συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων αξίζει να είναι στάση ζωής καθώς και δικαίωμα όλων των πολιτών και θα πρέπει να αναγνωρίζεται θεσμικά. Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών σε ιδανικές συνθήκες θα μπορούσε να είναι αυτός του εμπνευστή και παρακινητή της κοινωνίας, όπως επίσης και του «άγρυπνου ματιού» της κοινωνίας, με θεσμοθετημένο εποπτικό ρόλο επί των κρατικών αρχών».

Μπορεί μια ομάδα νέων ανθρώπων να επαναπροσδιορίσει τη Δημοκρατία; | Lifo (Ελλάδα), Μάρτιος 2015

Μέλη και συμμετέχοντες στις δράσεις

«Οι πρωτόγνωρες ευκαιρίες συνάντησης κατά τα εργαστήρια πολιτών – συντακτικά και συμμετοχικού σχεδιασμού – με έχουν επηρεάσει βαθιά. Σκέφτομαι πλέον σήμερα, αυτές τις συναντήσεις πολιτών, σαν μια εικόνα από το μέλλον του πολιτικού πεδίου. Ως μέλος μιας ομάδας που επιθυμεί να λειτουργήσει με οριζόντια δομή και ως μάρτυρας των δυσκολιών μετάβασης σε ένα μη ιεραρχικό μοντέλο λειτουργίας, συναντήθηκα με την πρόκληση που θέτει η εφαρμογή της ισοτιμίας στην πράξη».

Ελισσάβετ Σπυρίδου, 56, ψυχολόγος – Αθήνα

«Κέρδισα νέα γνώση και νέα εργαλεία διαλόγου και συνεργασίας. Έμαθα να χαρτογραφώ την συλλογική νοημοσύνη της ομάδας που συμμετέχω, κάτι που δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να μάθω να κάνω. Τα πρότζεκτ με ενθουσίασαν διότι κάθε λέξη της περιγραφής τους μπορούσε να γίνει πράξη. Η θεωρία περνούσε στην πράξη μέσα από τις δράσεις και ο απολογισμός των δράσεων γεννούσε νέα θεωρία προς εφαρμογή. Πιστεύω ότι η Place Identity ασχολήθηκε με έναν από τους δυσκολότερους τομείς δράσης: την ενεργοποίηση του πολίτη, την αφύπνιση συνειδήσεων μέσα σε μια περίοδο ανθρωπιστικής και αξιακής κρίσης για την χώρα. Η αλλαγή προϋποθέτει συχνά διάλυση, αποσύνθεση, αναθεώρηση».

Όλγα Δασκαλή, Δικηγόρος – Μεσολόγγι

“Στα 32 μου διάβασα για πρώτη φορά το Σύνταγμα της Ελλάδας και κατανόησα  την πραγματική έννοια της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή μου στο Σύνταγμα 2.0 μου πρόσφερε την πολιτική παιδεία που τόσα χρόνια μου στέρησε η κοινωνία”.

Χριστόφορος Ελευθεριάδης, 35, ελεύθερος επαγγελματίας -Αθήνα

«Η συνεργασία μου με την Place Identity ξεκίνησε ως εξάμηνη  πρακτική άσκηση στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μου στις Αστικές Αναπλάσεις. Ως μέλος της ομάδας του έργου ΠΕΔΙΟ_ ΑΓΟΡΑ, είχα την τύχη να συνεργαστώ με διεπιστημονικές ομάδες στην εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών πολεοδομικού σχεδιασμού και μεθόδων συμμετοχής και να δω στην πράξη το θετικό αντίκτυπο στην πόλη και τους κατοίκους της».

Μαρία Κικίδου, 27, πολεοδόμος – Χαλκίδα

«Ήρθα στο εργαστήριο χωρίς να ξέρω τι να περιμένω. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια πραγματική έκπληξη τόσο σε ότι αφορά τις προτάσεις των πολιτών όσο και το πώς όλες οι ιδέες έδεσαν και σχηματίστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις».

από το βιβλίο εντυπώσεων (Κοζάνη)

« Τελικά, λύσεις για την βελτίωση της ζωής μας υπάρχουν αρκεί να αναλαμβάνουμε δράση ως ενεργοί πολίτες. Έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι οι πολίτες αποτελούν την ψυχή κάθε κράτους κάθε θεσμού. Σας ευχαριστώ γι αυτήν την υπέροχη εμπειρία που δημιουργεί ελπίδα σε τόσο δύσκολους καιρούς».

από σχόλιο στο facebook (Αθήνα)

«Έμαθα να ακούω τους άλλους. Διεύρυνα τους ορίζοντες μου. Κατάφερα να αφήσω πίσω μου προκαταλήψεις και στερεότυπα».

από το βιβλίο εντυπώσεων (Θεσσαλονίκη)

Διεθνείς Εταίροι

 

«Οι δράσεις αυτές είναι γεμάτες καινοτομία, ιδέες, δημιουργικότητα. Πιστεύω ότι στο πλαίσιο της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης, και την έξαρση των Ευρωσκεπτικιστών ή Ευρωφοβικών κινημάτων σε ολόκληρη την Ε.Ε, η κοινωνία των πολιτών έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσει στην επανεξέταση των αξιών της Ευρώπης και στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για το μέλλον της. Πιστεύω ότι η ΜΚΟ Place Identity μπορεί να παίξει έναν μοναδικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου».

Jimmy Jamar, Eπικεφαλής Αντιπροσωπείας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ιδρυτής πρωτοβουλίας «12 Ώρες για την Ελλάδα»

«Οι προσπάθειες της ομάδας Πολιτεία 2.0 είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο. Πιστεύω πως έχουν δείξει μεγάλο θάρρος και αντοχή συντονίζοντας πειράματα με νόημα τα οποία επιχειρούν νέους τρόπους συμφιλίωσης του πληθυσμού για να γίνουν γενναία βήματα προς τα εμπρός. Eχω θαυμάσει τις αδιάκοπες προσπάθειες και τον ενθουσιασμό της ομάδας Πολιτεία 2.0 και νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής και περήφανος που συμβάλλω σε αυτή τη διαδικασία».

Bjarni Jonsson, Σύμβουλος Συστημικής Αλλαγής και πρωτεργάτης του Κινήματος Πολιτών για το νέο Σύνταγμα της Ισλανδίας

«Έχω εντυπωσιαστεί από την εξαιρετική δέσμευση της ομάδας στην Αθήνα, τόσο για την τοπική κοινωνία, αλλά και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Actors of Urban Change. Το εγχείρημα ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ έδειξε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε  ένα εργαστήριο για συμμετοχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και ήταν μια μεγάλη πηγή έμπνευσης για άλλες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Agnieszka Surwillo-Hahn, Ίδρυμα Robert Bosch

«H Place Identity, ως βασικός συνεργάτης στην Αθήνα μας έδωσε ένα ενθαρρυντικό πρωτότυπο τρόπο διατομεακής συνεργασίας στην πράξη. Κατάφεραν να δημιουργήσουν συνέργειες μεταξύ αφοσιωμένων ατόμων στη δημόσια διοίκηση, τις τοπικές επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών οι οποίες οδηγούν σε εποικοδομητικά και καρποφόρα αποτελέσματα».

Darius Polok, Διευθυντής ΜΚΟ MitOst 

«Είχαμε μια άριστη συνεργασία με την ΜΚΟ Place Identity κατά την υλοποίηση του έργου Πλατφόρμα Πολιτικής Καινοτομίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες» του ΕΟΧ. Η υλοποίηση του έργου ήταν επιτυχής και κατάφερε επιτύχει τους προδιαγεγραμμένους στόχους. Είναι πάντα ευχάριστη η συνεργασία με τόσο ενθουσιώδεις και αφοσιωμένους νέους ανθρώπους!».

Φαίη Κουτζούκου, Διαχειρίστρια Προγραμμάτων ΕΟΧ, Ίδρυμα Μποδοσάκη

« Η Place Identity έδωσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η συμμετοχή των πολιτών μπορεί να λειτουργήσει. Ήταν σε θέση να κάνουν ένα βήμα πίσω από το αρχικό τους σχέδιο και να διαθέσουν χώρο στο σχεδιασμό της διαδικασίας σε ανοιχτή διαβούλευση. Τώρα θα πρέπει η διοίκηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αξιοποιήσουν αυτή τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη που τόσο προσεκτικά επιτεύχθηκε».

Dr. Martin Schwegmann, Διαχειριστής Προγράμματος Actors of Urban Change