Η Θεσσαλονίκη πήρε μέρος!

Η Θεσσαλονίκη πήρε μέρος!

Περισσότεροι από 30 δραστήριοι πολίτες της Θεσσαλονίκης βίωσαν μεθόδους και εργαλεία συμμετοχής και συνεργασίας στο διήμερο σεμινάριο «Πάρε Μέρος! Θεσσαλονίκη» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 στο δεύτερο όροφο του Συνεδριακού Κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς. Τα αρχικά ερωτήματα τα οποία έθεσαν το πλαίσιο στο οποίο δομήθηκε η εκπαίδευση είναι:

1. Πώς επικοινωνούμε και συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά μέσα σε μια ομάδα;

2. Πώς μπορούμε να λύσουμε συλλογικά τις σύνθετες προκλήσεις της κοινωνίας μας;

Πολίτες από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή που ενδιαφέρονται να μάθουν να εφαρμόζουν νέους τρόπους και μεθόδους συνεργασίας στην καθημερινότητά τους καταφθάνουν στο χώρο του σεμιναρίου, και αφού ολοκληρώνονται οι εγγραφές, αρχίζουν να γνωρίζονται και να συζητούν μέχρι να ξεκινήσει το σεμινάριο. Στη συνέχεια, ο Μάρκος Περράκης και η Στέλλα Γαμβρέλλη, οι εκπαιδευτές του διημέρου καλωσορίζουν τους συμμετέχοντες και εξηγούν σύντομα τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, και η Μαίρη Καρατζά εξηγεί το πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται οι δράσεις. Κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τα εργαλεία World Cafe (Καφενείο του Κόσμου), Open Space, Apreciative Inquiry, Circle Practice και Harvesting. Κλείνοντας, το απόγευμα της Κυριακής, συζητήθηκε πότε και πώς θα μπορούσαν οι συμμετέχοντες να εφαρμόσουν όσα έμαθαν, καταγράφοντας τις προτάσεις τους. Διαβάστε περισσότερα για τις συζητήσεις και τα αποτελέσματα του σεμιναρίου στο “Harvest Report – Η σοδειά μας“.

 

Ευχαριστίες

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες πολίτες της Θεσσαλονίκης για την εμπιστοσύνη, την κατανόηση και το πάθος τους να εφαρμόσουν στην πράξη αξίες όπως η ομαδικότητα και η συνεργασία. Ευχαριστούμε, επίσης, τις τοπικές ομάδες Dubium και Γειτονιές σε Δράση, καθώς και το γυναικείο συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης για την εμπιστοσύνη, τη δέσμευση και τη μεταξύ τους συνεργασία στη διοργάνωση του σεμιναρίου. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους υπεύθυνους του Συνεδριακού Κέντρου Τράπεζας Πειραιώς για την άψογη συνεργασία και τη φιλοξενία τους, στους τοπικούς φορείς και τα καταστήματα για την υποστήριξή τους και στο Δημήτρη Καμπούρογλου για τη φωτογραφική κάλυψη.

Η Πλατφόρμα Πολιτικής Καινοτομίας

Η Θεσσαλονίκη ανήκει στο δίκτυο πόλεων του έργου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» που υλοποιούν οι οργανισμοί κοινωνίας των πολιτών Culture Polis, Place Identity και Scify. Υποστηρικτές του εκπαιδευτικού προγράμματος στη Θεσσαλονίκη είναι οι ομάδες Dubium και Γειτονιές σε Δράση. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» από τον Οκτώβριο 2014 έως το Μάιο 2015, το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Comments are closed.