Το συνΑθηνά στον τελικό του διαγωνισμού καινοτομίας Mayors’ Challenge

Το συνΑθηνά στον τελικό του διαγωνισμού καινοτομίας Mayors’ Challenge

bloomberg_ideas Η Αθήνα προκρίθηκε στον τελικό του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού καινοτομίας Mayor’s Challenge, με την πρόταση μίας αναβαθμισμένης μορφής της πλατφόρμας συνΑθηνά που θα ενισχύει την ανοιχτή και συμμετοχική διακυβέρνηση σε τοπικά ζητήματα της πόλης.

Το έργο περιλαμβάνει εφαρμογές στο διαδικτυακό και το φυσικό χώρο για τη διευκόλυνση της ουσιαστικής συμμετοχής και δράσης των πολιτών, αναπτύσσοντας εκπαιδεύσεις και δράσεις συμμετοχικού σχεδιασμού και διατομεακών συνεργασίων, παρέχοντας εργαλεία και διαδικασίες που δίνουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης, συντονίζοντας δικτύωση με φορείς έρευνας και τοπικές επιχειρήσεις, μεθοδεύοντας παράλληλα καταγραφή καλών πρακτικών και εισάγοντας σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

 

Η PLACE IDENTITY GR – CLUSTERS συμμετέχει στην ομάδα σχεδιασμού και συγγραφής της πρότασης του Δήμου Αθηναίων και αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη για την υλοποίηση του έργου εφόσον η πρόταση κατακτήσει ένα από τα έπαθλα ύψους 1 εώς 5 εκατ. ευρώ.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η επιβράβευση και προώθηση καλών πρακτικών που προσανατολίζονται στην επίλυση αναδυόμενων προβλημάτων των σύγχρονων πόλεων. Η Bloomberg Philanthropies εστιάζει σε 5 τομείς-κλειδιά για την επίτευξη μόνιμης αλλαγής: Δημόσια Υγεία, Περιβάλλον, Εκπαίδευση, Τέχνες, και Κυβέρνηση Καινοτομίας στο οποίο περιλαμβάνεται και ο διαγωνισμός Mayors Challenge.

Από τις 155 προτάσεις που κατατέθηκαν αρχικά, μόνο οι 21 προκρίθηκαν για τη διεκδίκηση 5 επάθλων.Η Αθήνα είναι η μοναδική πόλη που εκπροσωπεί την Ελλάδα και συναγωνίζεται πόλεις από τις χώρες Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία.

Στοχεύοντας στη δημιουργία ενός δικτύου πληροφοριών για την ανάδειξη και τον περιορισμό κοινών προβλημάτων, οι προτάσεις αξιολογούνται τόσο βάσει της δημιουργικότητας τους, όσο και της δυνατότητας τους να «μεταφερθούν» σε άλλες πόλεις. Ζητήματα που άπτονται του διαγωνισμού είναι η προώθηση δραστηριοτήτων συμμετοχής στα κοινά, η ανεργία, η υγεία, η κλιματική αλλαγή, οι μεταφορές και η εγκληματικότητα.

Οι συμμετοχές διακρίθηκαν για τον καινοτόμο χαρακτήρα τους και στην πλειοψηφία τους είναι εμπνευσμένες από τη χρήση νέων τεχνολογιών και τη διαδραστικότητα των κατοίκων ως μέσα για την επίτευξη των στόχων τους. Άλλες πόλεις  που εστιάζουν σε θέματα συμμετοχής πολιτών είναι οι το Γκντανσκ (Πολωνία), η Χάγη (Ολλανδία), το Γιόρκ (Ην.Βασίλειο) και η Σόφια (Βουλγαρία).

mayors_challenge

 

Στην καταπολέμηση της ανεργίας στοχεύουν οι ιταλικές συμμετοχές (Φλωρεντία και Μπολόνια), η Στάρα Ζαγόρα (Βουλγαρία), το Μπρίστολ (Ην. Βασίλειο) αλλά και το Άμστερνταμ (Ολλανδία). Ζητήματα υγείας και ευημερίας ανέδειξαν με τις προτάσεις τους η Βαρκελώνη, το Κάρντιφ (Ην. Βασίλειο), το Λονδίνο και η Βαρσοβία (Πολωνία). Μέσω της παραγωγής ενέργειας από απόβλητα ή μετατροπής της από άλλες μορφές και της ανάπτυξης νέων τρόπων για την εξοικονόμηση της, πόλεις όπως η Στοκχόλμη, η Λισσαβώνα, η Μαδρίτη και το Σερμπέκ (Βέλγιο) απαντούν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, η πόλη της Κρακοβίας διακρίθηκε στο διαγωνισμό για την προσπάθεια της να προωθήσει πράσινους τρόπους μετακίνησης, ενώ το Μπρνο για τον περιορισμό της εγκληματικότητας.

H τελική πρόταση της Αθήνας θα κατατεθεί στις 31 Ιουλίου 2014 και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο ώστε η υλοποίηση των 5 νικητριών προτάσεων να ξεκινήσει το 2015.

Comments are closed.