Συν-οικία | Imagine the City

sinikia_timeline2Την Παρασκευή αλλάζουμε τα φώτα
στου Ψυρρή!
ΣΥΝ-ΟΙΚΙΑ Πιττάκη: StreetParty εγκαινίων
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 9μμ
Οδός Πιττάκη, Ψυρρή

Δεκάδες πολίτες και δημιουργοί της Αθήνας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ομάδων Imagine the City και BEFΟRELIGHT προσφέροντας φωτιστικά κάθε είδους για τη ‘ΣΥΝ-ΟΙΚΙΑ Πιττάκη’, ένα συμμετοχικό έργο μεταμόρφωσης ενός «απόμακρου» αστικού χώρου σε οικεία περιοχή. Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 9μμ ακριβώς, βρισκόμαστε στην οδό Πιττάκη στου Ψυρρή, για να ενεργοποιήσουμε όλοι μαζί τη φωτιστική εγκατάστασημε ένα πολύχρωμο StreetParty! Οι κάτοικοι της περιοχής, μαζί με καλλιτέχνες και εθελοντές της δράσης, μας υποδέχονται στην ‘ΣΥΝ-ΟΙΚΙΑ Πιττάκη’ όπου μέχρι τις τις 11μμ απολαμβάνουμε το φωτεινό δρόμοκαι εικαστικές παρεμβάσεις με DJset και κεφάτο πρόγραμμααπό χορευτικές ομάδες της πόλης.

Στη γωνία Ερμού & Πιττάκη θα τοποθετηθεί αυθημερόν η καινοτόμα ανταλλακτική βιβλιοθήκη με την ευγενική χορηγία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.Όλοι μαζί φέρνουμε βιβλία προς ανταλλαγή, τα ποτά μας και όρεξη για χορό: Γινόμαστε συμμέτοχοι στην προσπάθεια για μια πιο φωτεινή, πιο οικεία Αθήνα!

H εγκατάσταση
Εκατόν πενήνταπορτατίφ, καπέλα, φωτιστικά οροφής, απλίκες, και φαναράκια θα φωτίζουν με άποψη έναν μέχρι πρόσφατα «απόμακρο» δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, αντικαθιστώντας το δημοτικό φωτισμό.Η οδός Πιττάκη, κάθετος στην οδό Ερμού και δίπλα στο μετρό Μοναστηράκι, θα φιλοξενεί την συμμετοχική φωτιστική εγκατάσταση για τον επόμενο χρόνο, σε συνδυασμό με μία σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις που μας «μεταφέρουν» σε οικείους και προσωπικούς μας χώρους.

H ιδέα
Οι δραστηριότητες και οι επιλογές μας μέσα στην πόλη περιορίζονται πολλές φορές από δυσάρεστες συνθήκες, όπως η ερήμωση και oελλιπής φωτισμός. Παράλληλα οι δυνατότητές μας για δημιουργικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις περιορίζονται λόγω έλλειψης διαδικασιών συμμετοχής των πολιτών και συνεργασίας των φορέων. Όσο περιοριζόμαστε, η πόλη ερημώνει – αδυνατούμε να την αισθανθούμε οικεία, και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα εντείνονται.

Η συνοικία διαμορφώνεται καθώς διευρύνουμε τα όρια των δραστηριοτήτων μας, των επιλογών μας και των αντιλήψεων μας. Μέσα από τις διεργασίες στη «Συν-οικία» της οδού Πιττάκη διερευνούμε τη δυναμική της συμμετοχής των πολιτών, της συν-δημιουργίας επεμβάσεων και των συνεργιών πολιτών και φορέων-δημόσιων και ιδιωτικών. Μεθοδεύουμε την αναδημιουργία της κατάστασης και της εικόνας μιας «απόμακρης» περιοχής με την ανάδειξη της μοναδικής της ταυτότητας.

Διοργάνωση
Η «Συν-οικία Πιττάκη», διαμορφώνεται από την ομάδα συντονισμού του Imagine the City με την ευγενική χορηγία της Coca-Cola, στο πλαίσιο της καμπάνιας ‘Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο’ (www.reasonstobelieve.gr).Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα εικαστικού φωτισμού BEFORELIGHT και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Επικοινωνία:
ΣτεφανίαΞυδιά
ProjectManager
[email protected]
+30 6934438748

www.imaginethecity.gr | Facebook: Imagine the City | Twitter: @imaginethecity
www.beforelight.gr | Facebook: Beforelight

Γιατί επιλέχθηκε η οδός Πιττάκη
Η οδός Πιττάκη είναι μία πεζοδρομημένη οδός και αποτελεί είσοδο στην ευρύτερη συνοικία του Ψυρρή. Παρά την απόλυτη οπτική επαφή με την οδό Ερμού, η κινητικότητα κατοίκων, περαστικών και επισκεπτών του κέντρου της πόλης σταδιακά περιορίζεται. Το σύμπλεγμα των γύρω στενών φιλοξενεί ένα μείγμα κατοικιών και καταστημάτων μικρών επιχειρήσεων και παραδοσιακών επαγγελμάτων το οποίο όλο και συρρικνώνεται. Το μείγμα αυτό έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει μια αυθεντική και συνεπή ταυτότητα μιας παραδοσιακής Αθηναϊκής συνοικίας που συνδέει το Ψυρρή με το Μοναστηράκι, το Θησείο και την Πλάκα. Εργαστήρια και αντικερί με παλιά φωτιστικά και έπιπλα εμπνέουν την ανάπτυξη της δράσης Συν-οικία στην οδό Πιττάκη, ως μια πρόκληση για δοκιμή αστικής αναγέννησης στην μικρή κλίμακα.

Το όνομα της οδού
Ο Κυριάκος Πιττάκης, γεννήθηκε στου Ψυρρή της Αθήνας και η οικογένεια του ήταν από τις παλιότερες της περιοχής. Συμμετείχε ως αγωνιστής στην επανάσταση του 1821 και το 1824 πήγε στην Κέρκυρα για να σπουδάσει στην Ιόνιο Ακαδημία. Το 1833 ίδρυσε μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, της οποίας διετέλεσε γραμματέας & αντιπρόεδρος. Ο Κυριάκος Πιττάκης είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η απόφαση για την ίδρυση του Μουσείου της Ακρόπολης κατά τον χρόνο της εφορείας του σε μεγάλο μέρος η ίδρυση του περιοδικού Αρχαιολογική Εφημερίς (1837).

Πηγή: ftinapota.gr

Comments are closed.