Στέγη ΣυνΑθηνά

H στέγη ΣυνΑθηνά αποτελεί έναν ανοιχτό τόπο συνάντησης, εργασίας και δράσης για τις εθελοντικές ομάδων πολιτών που επιθυμούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης τους. Χάρη στη γόνιμη συνεργασία της δημιουργικής κοινότητας Imagine The City με το «Δίκτυο με Ομάδες Πολιτών» του Γραφείου Δημάρχου, τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, και με ιδιωτικές επιχειρήσεις, το μέχρι πρότινος αναξιοποίητο δημοτικό περίπτερο επί της οδού Αθηνάς δίνει νέα πνοή στην υποβαθμισμένη πλατεία Βαρβακείου. Η πρόταση αυτή προέκυψε από την αναγνώριση της αναγκαιότητας να αποκτήσει η ψηφιακή πλατφόρμα ΣυνΑθηνά (www.synathina.gr) και ένα φυσικό χώρο συνάντησης, δικτύωσης και συνεργασίας για τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας. H χρήση του χώρου γίνεται μέσα από ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα http://www.synathina.gr/stegi/aitisi/

Το εγχείρημα αγκάλιασαν θερμά οι εταιρίες ΑΚΤΩΡ Facility Management, IsoCern, Οικοστέγες και Bright, οι οποίες με χορηγία υλικών και γενναιόδωρη προσφορά τεχνογνωσίας κατέστησαν εφικτή την υλοποίηση ενός έργου καλής πρακτικής για την αναβάθμιση υφισταμένων αστικών κτιρίων σύμφωνα με το τρίπτυχο της αειφόρου ανάπτυξης (περιβάλλον – οικονομία – κοινωνία). Ανάμεσα στις εργασίες αναβάθμισης συγκαταλέγονται η προσθήκη εσωτερικής θερμομόνωσης από κυτταρίνη η οποία αποτελείται κατά 80% από ανακυκλώσιμο χαρτί, η τοποθέτηση πράσινης στέγης, η χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης για οικονομικό φωτισμό και η εφαρμογή οικολογικών χρωμάτων με χαμηλά ποσά Οργανικών Πτητικών Διαλυτών (VOC). Για την επίπλωση του χώρου αξιοποιήθηκαν και αποκαταστάθηκαν έπιπλα μέχρι πρόσφατα ξεχασμένα σε δημοτικές αποθήκες. Επιπλέον, θα διατίθεται δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Μέσα από ανοιχτά καλέσματα στο δίκτυο Imagine The City, την αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη του έργου ανέλαβαν εθελοντικά οι νέοι αρχιτέκτονες Κωστής Συκιώτης, Σεβαστή Βαρδούλη, Αλέξανδρος Ζώμας & Μάρα Παπαβασιλείου (www.micromega.gr) ενώ η εξωτερική όψη του κτηρίου διαμορφώνεται με βάση την πρόταση των Ειρήνη Δήμου, Νατάσα Ιωαννίδη, Ηρώ Κουτσιούμπα και Μαρία Τάλλαρου. Οι προτάσεις των μελετητών που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα:

Το παρόν έργο αντιστοιχεί σε μία από τις πέντε προτάσεις που κατέθεσαν στο Δήμο Αθηναίων ομάδες εργασίας του δικτύου Imagine The City με στόχο την αναβάθμιση της οδού Αθηνάς. Σκοπός είναι η στέγη ΣυνΑθηνά να αποτελέσει παράδειγμα και εφαλτήριο για σειρά δημιουργικών παρεμβάσεων χαμηλού κόστους για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση τόσο της πλατείας Βαρβακείου όσο και της στοάς του Μετρό επί της Αθηνάς, με στόχο την αντιστροφή των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας που επικρατούν στην περιοχή και τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση του συνόλου των πολιτών.

Φωτογραφίες

Μια γεύση από τη βραδιά των εγκαινίων

Comments are closed.