Imagine the City- Κάνοντας τη φαντασία πράξη

imagine-1-640x325Πόσες φορές παρατηρούμε κάτι στην πόλη μας που θα θέλαμε να αλλάξει; Το Imagine the city με τις οργανωμένες δράσεις του έρχεται να κάνει τις γειτονιές μας πιο όμορφες και πιο δημιουργικές. Μια “δεξαμενή σκέψης” με στόχο τη δημιουργία και την υποστήριξη ενεργειών για τη βελτίωση του αστικού τοπίου. Η κάθε γειτονιά έχει τη δική της ταυτότητα και οι εθελοντές με αυθορμητισμό, έμπνευση και θέληση βοηθούν στην ανάδειξη της.

Ο Αλέξανδρος Νούσιας, μέλος του Imagine The City, μας μίλησε για το έργο τους και το project της οδού Πιττάκη.

Πότε και πώς ξεκίνησε το Imagine the City;

Το Imagine the City έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια περίπου, ως μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία. Σκοπός του είναι να φέρει σε επικοινωνία τους πολίτες μιας πόλης με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και με το επιχειρηματικό κεφάλαιο, έτσι ώστε να αναδομήσουν τα κακώς κείμενα της πόλης τους.

Ποια είναι η δράση σας;

Η δράση του Imagine the City συνίσταται σε δύο επίπεδα. Είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επισημάνουν διάφορα προβλήματα του αστικού τοπίου. Όποιος θέλει και ενδιαφέρεται για τα προβλήματα αυτά μπορεί να ανεβάσει στην πλατφόρμα τις προτάσεις και τις μελέτες του, έτσι ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή. Το δεύτερο επίπεδο είναι οι εκθέσεις «Φαντάσου στην Πόλη». Εκεί παρουσιάζονται στο κοινό όλες οι μελέτες και γίνεται ένα κάλεσμα στους πολίτες με σκοπό να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν και να βρεθούν λύσεις.

Ανταποκρίνεται ο κόσμος;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι δυνατή και δυναμική. Αυτό είναι κάτι που με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί βλέπω πολίτες που θέλουν πραγματικά να αναπαράξουν αυτό το μοντέλο, να μάθουν τις αρχές στις οποίες στηρίζεται και να προωθήσουν την ιδέα της συμμετοχής και της οριζόντιας παραγωγής.

Οι συλλογικές δράσεις δεν είναι κάτι που εντάσσεται στην καθημερινή νοοτροπία των πολιτών. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει;

Νομίζω ότι η αλλαγή διαδικασιών θα φέρει και την αλλαγή της νοοτροπίας. Αν προτείνεις στον κόσμο μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία είναι πρακτική, ολοκληρωμένη και δίνει λύσεις, τότε η νοοτροπία αυτή θα αρχίζει σταδιακά να αλλάζει.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δράση σας στην οδό Πιττάκη.

Η οδός Πιττάκη είναι το πρώτο οπτικοποιημένο αποτέλεσμα της φιλοσοφίας μας. Βλέπουμε μια πολύ συγκεκριμένη δράση η οποία συνίσταται στη συμμετοχή των πολιτών και στη συνεργασία τους με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και το επιχειρηματικό κεφάλαιο. Η προσπάθεια αυτή μετουσιώθηκε σε μία πολύ όμορφη εικόνα και είδαμε ότι με τη σωστή συνέργια και με το λιγότερο δυνατό κόστος μπορεί να βγει ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Ποιο ήταν το κλίμα που επικρατούσε όταν διαμορφώνατε την οδό Πιττάκη;

Ο κόσμος ήταν πολύ πρόθυμος και συγκινητικός. Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν καταστήματα εκεί, ναι μεν χαίρονται για την αλλαγή που έγινε στο δρόμο, από την άλλη, όμως, αναρωτιούνται ποιο είναι το όφελος για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε και να δουλέψουμε περισσότερο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με τη δημιουργία συλλογικών δράσεων, οι οποίες είναι συνεχώς εξελισσόμενες, μπορούμε να φτάσουμε σε τρομερά αποτελέσματα και να κάνουμε πολύ όμορφες δράσεις.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Πολύ βασικό είναι το θέμα της αλλαγής νοοτροπίας των πολιτών ή αποδεκτών αυτής της δράσης, κάτι που προϋποθέτει την αλλαγή των διαδικασιών. Αν αποφασίσει κάποιος να συμμετάσχει σε μια δράση και διαπιστώσει τις δυνατότητες του, θα αρχίσει μόνος του να σκέφτεται την επόμενη ιδέα η οποία θα ωφελήσει τον ίδιο, το αστικό τοπίο που τον περιβάλλει αλλά και τους συμπολίτες του.

Πώς είναι να συνεργάζονται τόσα άγνωστα μεταξύ τους άτομα;

Είναι πραγματικά σπουδαίο. Βλέπεις ανθρώπους από πολύ διαφορετικά υπόβαθρα να συζητούν και να μοιράζονται γνώσεις, τεχνοτροπίες και υποδομές. Καταφέρνουν έτσι να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν θα μπορούσαν, σε καμία περίπτωση,  να παράξουν μόνοι τους.

Ποια είναι τα σχόλια που ακούτε συνήθως για το έργο σας;

Τα σχόλια είναι θετικά. Θεωρώ, όμως, ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση έτσι ώστε να  μάθει ο κόσμος τι είναι αυτό ακριβώς που κάνουμε. Εισπράττουμε πάρα πολλά θετικά σχόλια αλλά φοβάμαι ότι ο λόγος για τον οποίο τα εισπράττουμε περιορίζεται στο επίπεδο της εικόνας. Αυτό συμβαίνει γιατί η εικόνα είναι πιο άμεση. Το νόημα όμως της δράσης είναι πολύ βαθύτερο από αυτό που φαίνεται μόνο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Imagine the City;

Θα γίνουν εκθέσεις «Φαντάσου την πόλη» σε εφτά διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες είναι η Αίγινα, το Μεσολόγγι και η Σπάρτη. Όσον αφορά το Project «Συν-οικία Πιττάκη», το οποίο εντάσσεται στο Imagine the City, θα επεκταθεί είτε με επιμέρους δράσεις στην Πιττάκη είτε σε άλλους δρόμους με κύριο παρονομαστή πάντα την συμμετοχή των πολιτών.

Από την Δανάη Κωτσάκη

Πηγή: beautiful minds

Comments are closed.