Και όμως είναι η Αθήνα

pittakiimagineΕικαστική παρέμβαση έχει μετατρέψει την οδό Πιτάκη σε…. Απω Ανατολή

Συναντά ο περιπατητής μια τρυφερή εκδοχή του φωτός κατεβαίνοντας την οδό Ερμού, σχεδόν αμέσως μετά την πλατεία Μοναστηρίου στο δεξί του χέρι. Εκεί στην οδό Πιτάκη, η συνεργασία ενός συντονιστικού δικτύου, των «Imagine the City», και μιας ομάδας εικαστικού φωτισμού από τη Θεσσαλονίκη, των «Beforelight», σαν σε παιχνίδι ένωσε πολίτες διαφορετικής νοοτροπίας, όπως άλλωστε και τα φωτιστικά τους, εσωτερικού χώρου, που πλέον κρεμασμένα ψηλά, φωτίζουν γλυκά το δρόμο.

Κλασικοί πολυέλαιοι, καπέλα αμπαζούρ, φωτιστικά του ’60 και του ’70 συμπλέουν, βγάζοντας το φως από το σπίτι στη γειτονιά ενώ παράλληλα τα γκράφιτι του Γιώργου Κεζ και της Χριστίνας Τσέβη βγάζουν τα ίδια τα δωμάτια του σπιτιού στο δρόμο.

Ενα μικρό θαύμα στο υποβαθμισμένο κέντρο; Από πού κι ως πού; Η διακοσμήτρια Μαίρη Παλμούτσου και ο αρχιτέκτονας μηχανικός Βασίλης Ντόβρος θα δώσουν τις απαντήσεις. Ο δεύτερος, μέλος τόσο του συντονιστικού δικτύου όσο και των «Beforelight», θα πει: «Προσπάθειά μας είναι να κερδίσουν οι κάτοικοι τον δημόσιο χώρο ώστε η πόλη να γίνει οικεία. Και βγάζοντας στο δρόμο το φωτιστικό, αντικείμενο προσωπικό, που έχεις συνηθίσει να βλέπεις μόνο σε εσωτερικό χώρο, μεταδίδουμε τον γλυκό φωτισμό της κατοικίας. Η όλη ιδέα φυσικά ενορχηστρώνεται με τα γκράφιτι που δείχνουν ένα καναπέ ή μια κουζίνα. Αυτό που ωστόσο κατά κύριο λόγο μάς ενδιαφέρει είναι η αλλαγή της νοοτροπίας. Στέκονται δηλαδή οι πολίτες απέναντι σε τέτοια έργα και πώς; Σαν να είναι μέρος της γειτονιάς, της πόλης τους ή σαν να είναι κάτι το οποίο δεν τους αφορά;».

«Για το ”Imagine the City”»,λέει η Μαίρη Παλμούτσου, «προτεραιότητα έχει η συμμετοχή των πολιτών. Η μετατροπή ενός παθητικού δέκτη της πληροφορίας σε ενεργό πολίτη. Οπότε και αυτή η εγκατάσταση επιλέξαμε να γίνει με βάση τη συμμετοχή των πολιτών μέσω του φωτιστικού τους. Κάναμε ένα ανοιχτό κάλεσμα όχι μόνο στου Ψυρρή αλλά σε όλο το κέντρο της Αθήνας».

Το έχουν κάνει ήδη και συνεχίζουν οι «Imagine the City».

Λέει η Παλμούτσου: «Πριν από 4 χρόνια ξεκινήσαμε με βάση την ιδέα ότι υπάρχει μια δυναμική που πάει χαμένη από έλλειψη δικτύωσης μεταξύ δημιουργών, μελετητών, πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης. Οπότε σκεφτήκαμε να γίνουμε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους. Η δουλειά ξεκίνησε μέσω των εκθέσεων “Φαντάσου την πόλη”. Εστιάσαμε στην περιφέρεια της οποίας συνήθως οι κάτοικοι δεν έχουν δει ποτέ δημιουργικές προτάσεις για την πόλη τους. Η πρώτη έκθεση έγινε πριν από τέσσερα χρόνια στη Χαλκίδα, όπου συγκεντρώθηκαν 22 διπλωματικές και άλλες εργασίες αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, εικαστικών. Πρόθεση, πέραν του να δουν οι κάτοικοι διαφορετικές προτάσεις για το χώρο στον οποίο ζουν, ήταν, και συνεχίζει να είναι, να δίνει διαφορετικές προοπτικές στους τοπικούς άρχοντες όταν θέλουν να κάνουν κάποια επέμβαση. Δουλέψαμε έτσι στον Αγιο Δημήτριο Αττικής, σε Ηράκλειο, Βόλο και Ρέθυμνο, ενώ για το 2013 ετοιμάζονται εκθέσεις σε Μεσολόγγι, Σπάρτη, Πύργο, Αίγινα και Κόρινθο. Συνυπολογίστε και τις παράλληλες δράσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις των μελετών από τους ίδιους τους μελετητές, παιχνίδια και τέχνη στην πόλη».

Για να μη μείνουν κενά σημειώστε πως η πρωτοβουλία «Imagine the City» είναι μη κερδοσκοπική, τα δε χρήματα που συγκεντρώνονται από τους κατά τόπους χορηγούς επενδύονται στις αντίστοιχες εκθέσεις. Τα μέλη της ομάδας εργάζονται δίχως οικονομικό όφελος, γιατί: «Ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει τον δικό του προσωπικό λόγο, αλλά όλοι συμφωνούμε ότι είμαστε ενεργοί πολίτες, βιώνουμε την πόλη σαν να είναι σπίτι μας και θέλουμε να της προσφέρουμε αναλόγως της επαγγελματικής μας ιδιότητας. Δεν θεωρούμε ότι εμείς γεννάμε τις ιδέες, υπάρχουν πάρα πολλά δημιουργικά μυαλά τα οποία δεν είναι “χαρτογραφημένα”. Δουλειά μας είναι να βρίσκουμε και να ενώνουμε τους δημιουργούς».

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΑΦΚΟΥ

Πηγή: enet.gr

Comments are closed.