2 ελληνικές ομάδες βραβεύτηκαν σε διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας!

Sorry, this entry is only available in Ελληνικά.

 ΕΙΒ SOCIAL INNOVATION TOURNAMENT - GREEK ΤΕΑΜSΔιπλά άξιες!

1η σε διακρίσεις με 2 ομάδες στον τελικό του διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων βρέθηκε η Ελλάδα.
1. Το 2ο βραβείο με έπαθλο 10.000 ευρώ και το 2ο βραβείο κοινού έλαβε η ομάδα του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη από το ΑΠΘ με το project Symbiosis.
2. Το 1ο βραβείο κοινού έλαβαν οι ομάδες Imagine The City και IDEA/TOPOS με το project «Politeia 2.0-Democrasy re-born».
+ Συγκινητικά συνθήματα «Go Greece!» από Ευρωπαίους συναγωνιζόμενους και το διεθνές κοινό την ημέρα της απονομής στο Λουξεμβούργο.
«Υπάρχουν δυνατότητες στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν. Όχι από οίκτο, εξαιτίας της κρίσης, αλλά επειδή είναι τόσες πολλές και άξιες οι ιδέες που γεννιούνται», δήλωσαν οι κριτές.

Οι 2 βραβευθείσες ομάδες:

«Symbiosis»

Η ιδέα ανήκει στον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, επικεφαλής μιας ομάδας που αποτελείται από τους Μανδηλιώτη Δημήτρη, Καζά Κική, Τούμπα Κώστα, Κυπριώτη Κατερίνα.

Το project Symbiosis, αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη διευκόλυνση, στη κατανόηση και στην ικανοποίηση των αναγκών όλης της κοινότητας που επηρεάζεται από τη νόσο Alzheimer (ασθενείς, περιθάλποντες, ιατροί). Το περιβάλλον της Symbiosis αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, προσαρμοζόμενης στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή και ενεργοποιώντας πνευματικές και φυσικές δεξιότητές τους. Παράλληλα, ενισχύει την αίσθηση της αυτονομίας και την αυτοπεποίθηση.

Οι ιατροί έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης του ασθενή στην πορεία του έξω από το σπίτι και προειδοποίησης σε περίπτωση ενδεχόμενου κινδύνου (αποπροσανατολισμός, πτώση κλπ). Μέσω της Symbiosis, o ιατρός, μπορεί να διαχειρίζεται τους ασθενείς του κάθε στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο μέσω της σύνδεσής του από το smartphone του στη βάση (SymbioCloud). Τέλος, η πρόταση Symbiosis αποτελεί μια νέα θεώρηση της υποστήριξης των μελών της κοινότητας της νόσου Alzheimer και στοχεύει στη διευκόλυνση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Το Symbiosis έχει αποσπάσει και άλλες διακρίσεις:

– 1η θέση στους Τελικούς του Microsoft Imagine Cup 2012 στην Ελλάδα και εκπροσώπηση της Ελλάδας στους Παγκόσμιους Τελικούς στο Σύδνεϋ, Αυστραλία.

– Finalist (top 6/75) στους Παγκόσμιους Τελικούς στο Σύδνεϋ, Αυστραλία Finalist (13/44) στο Imagine Cup Grants 2012  (Ανακοίνωση βραβείων στο Silicon Valley, 4.12.2012)

– Επιλογή συμμετοχής με παρουσίαση στο Microsoft Executive Briefing Center for European Innovation Brussels Event 4.12.2012.

http://www.facebook.com/SymbiosisAlzheimerSupport

«Οι φοιτητές μας έχουν ξενυχτήσει πάρα πολλά βράδια για το «Symbiosis». Έχουν επιδείξει μεγάλη αφοσίωση και δημιουργικότητα. Αν και μόλις 20 χρονών προσπαθούν με τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτουν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν πολύ μεγαλύτερες γενιές», δήλωσε ο κ. Χατζηλεοντιάδης στο GoodNews για την ευρωπαϊκή διάκριση.

«Politeia 2.0-Democracy re-born»

Την ομάδα συγκροτούν οι πολύ δραστήριοι οργανισμοί Imagine The City και IDEA/TOPOS, οι οποίοι παρουσίασαν την πρόταση «Politeia 2.0-Democracy re-born».

Αναδεικνύεται μία 2η Πλατωνική Πολιτεία, η οποία θα επιφέρει την αναγέννηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την εδραίωση της στο διεθνή χώρο.

Το στρατηγικό σχέδιο του project αφορά σε μία κοινωνική πλατφόρμα με σκοπό την αναδημιουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την καθιέρωση της Αθήνας ως διεθνές κέντρο της Δημοκρατίας και Kαινοτομίας στη Φιλοσοφία και τη Πολιτική Επιστήμη, μέσα από ανάπτυξη ανοιχτών εφαρμογών συμμετοχικού σχεδιασμού.  Η κοινωνική πλατφόρμα www.politeia2.com και η σχετική καμπάνια συμμετοχικής χρηματοδότησης “Πολίτες 2.0” (Πολίτες 2ης γενιάς) προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2013, με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος του Πολίτη.
Στόχος της ομάδας είναι η ανάδειξη του πλούτου που έχει η χώρα στην πολιτική, στην δημοκρατία, στον πολιτισμό και στη φιλοσοφία, προκειμένου να επέλθει ουσιαστική αλλαγή, κυρίως στις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται τον τελευταίο καιρό. Τέλος, απώτερος σκοπός αποτελεί η αντιμετώπιση του πρωταρχικού ελλείμματος της Ελλάδας και της Ευρώπης, «το έλλειμμα δημοκρατίας», όπως αναφέρουν οι δημιουργoί του project.

Το 1ο project του IDEA/TOPOS: http://goodnews.gr/Articles/1o-synedrio-gia-tin-Proboli-ellinikon-topon-sto-Bolo_1426.html

+ Άξια αναφοράς και η συμμετοχή των Γιάννη Μουργή και Κωνσταντίνου Κουλοχέρη από την Καλαμάτα που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού με μια εφαρμοσμένη λύση κομποστοποίησης οργανικών απορριμάτων για τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο.

The 1st EIB Institute’s first Social Innovation Tournament

The EIB Institute’s first Social Innovation Tournament seeks to promote the generation of innovative ideas and identify/reward opportunities promising substantial societal benefits or demonstrating best practice with tangible, scalable outcomes. Proposals are grouped into two categories and may involve either innovative ideas that could be implemented within a reasonable period of time (category A) or innovative solutions with tangible outcomes that can be replicated (category B).
Although this Tournament is the first of its kind, it attracted a lot of interest, with 52 applications being submitted. The 16 finalists will present their proposals at the final event, to be held in Luxembourg on 29 November. A Selection Panel, composed of specialists from the academic and business world, will identify and nominate four winners. A 1st prize of EUR 15 000 and a 2nd prize of EUR 5 000 will be awarded for each of the two main categories. The Audience at the event will vote to select a fifth winner from among all second-round participants, who will receive a prize of EUR 10 000.

http://institute.eib.org/wp-content/uploads/2012/10/Table-finalists3.pdf

Πηγή: Goodnews.gr

Comments are closed.