«Συμβίωση» και «Πολιτεία» στην κορυφή
Βραβεία καινοτομίας σε δύο ελληνικές προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις Βρυξέλλες
«Η Ελλάδα, απόψε, διέπρεψε». Με αυτή την κατακλείδα ολοκληρώθηκε η απονομή των βραβείων καινοτομίας που απένειμε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις Βρυξέλλες. Μεταξύ των δεκαέξι «φιναλίστ», τρεις ελληνικές συμμετοχές, οι δύο εξ αυτών, μάλιστα, βραβεύθηκαν. Η φοιτητική ομάδα του Symbiosis, που διακρίθηκε με το δεύτερο βραβείο και κατά το ήμισυ με την έτερη ελληνική ομάδα με το βραβείο κοινού, δεν χρειάζεται συστάσεις, μια που έχει πολλάκις βραβευθεί, όπως στον Παγκόσμιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Imagine Cup που είχε διοργανώσει πριν από λίγους μήνες η Microsoft στην Αθήνα. Το Symbiosis αποτελεί το σύγχρονο εργαλείο που χάρη στην προηγμένη σχεδίαση στοχεύει στο να διευκολύνει την καθημερινότητα των μελών της κοινότητας Αλτσχάιμερ (ασθενή, φροντιστή και γιατρό). Ενεργοποιεί τις δεξιότητες του ασθενούς ενισχύοντας την αίσθηση αυτονομίας, ενώ παράλληλα συνδέει θεραπευόμενο με θεραπευτή μέσω εφαρμογής στο smartphone. «Δουλεύουμε στο project εδώ και έναν χρόνο σε συνεργασία με την καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη», αναφέρει στην «Κ» ο δρ Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, αναπλ. καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΑΠΘ, που ηγείτο της ομάδας των τεσσάρων φοιτητών (Δημήτρης Μανδηλιώτης, Κώστας Τούμπας, Κατερίνα Κυπριώτη, Κική Κάζα). Τα τωρινά βραβεία ισοδυναμούν με περίπου 10.000 ευρώ. «Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η βράβευση δίνει σε χαρισματικούς νέους επιστήμονες το έρεισμα να μείνουν στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο επιβλέπων καθηγητής. Τις καρδιές του κοινού κέρδισε η καινοτόμος πρόταση «Politeia 2.0 – Democracy re-born» των οργανισμών Imagine the city και IDEA/TOPOS. «Είμαστε μια διεπιστημονική ομάδα με κοινό παρονομαστή το πάθος για τον τόπο», εξηγεί στην «Κ» η Στεφανία Ξυδιά, υπεύθυνη επικοινωνίας. Πρώτιστο μέλημά τους υπήρξε η εμπλοκή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για τον δημόσιο χώρο, γι’ αυτό διοργάνωσαν «σειρά εκθέσεων σε όλη την Ελλάδα με τον τίτλο “Φαντάσου την πόλη”, όπου παρουσιάστηκαν όλες οι υφιστάμενες μελέτες για την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, που για χρόνια είχαν μείνει στα συρτάρια των ιθυνόντων. Ετσι, ξεκίνησε ένας ενεργός διάλογος, ο οποίος κορυφώθηκε με το project ΙΔΕΑ/ΤΟΠΟΣ, ένα τριήμερο συνέδριο για το marketing και το branding τόπου, που υλοποιήσαμε μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», διηγείται η Στεφανία. «Συμμετείχαν 400 επιστήμονες από όλο τον κόσμο και έγινε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων».
Η ιδέα για το βραβευθέν «Politeia 2.0 – Democracy» ήταν η φυσική εξέλιξη των προηγούμενων πρωτοβουλιών. «Αντιληφθήκαμε ότι το μεγαλύτερο ελληνικό brand προς εξαγωγή είναι η δημοκρατία, μια έννοια που συνδέεται συνειρμικά με την Ελλάδα», σημειώνει η Στεφανία· «καταθέσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο για το πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο της φιλοσοφίας και της πολιτικής επιστήμης».
Προσχέδιο αναθεώρησης
Η πρόταση περιέχει κάθε μορφής δραστηριότητες: διαδικτυακή πλατφόρμα με τις βέλτιστες δημοκρατικές εφαρμογές παγκοσμίως, διαδραστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, ενώ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Center for Deliberative Democracy του University of Stanford και με 300 πολίτες – ένα «δημοσκοπικό» δείγμα, θα συνταχθεί ένα προσχέδιο για την αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 είναι το Ευρωπαϊκό Ετος Πολίτη, ενώ θα έχουμε και αναθεωρητική Βουλή. Αποκορύφωμα, ωστόσο, θα αποτελέσει η διοργάνωση του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας στην Αθήνα. «Θα λάβει διαστάσεις φεστιβάλ, θα περιλαμβάνει συζητήσεις, θεματικές ξεναγήσεις, θερινά σχολεία κ.ά.», περιγράφει η Στεφανία. «Το συμβολικό κεφάλαιο της χώρας θα περάσει από τα μουσεία στην καθημερινότητα πολιτών και επισκεπτών». Ουτοπικό; «Η έννοια της δημοκρατίας δεν μας ανήκει, νιώθουμε όμως το χρέος ως Ελληνες, σε έναν κόσμο με έλλειμμα δημοκρατίας, να την αναπροσδιορίσουμε», απαντά η Στεφανία. Οπως υποστηρίζει, «πρόκειται για ένα όραμα που μπορεί να συνδέσει τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων».
Της Ιωαννας Φωτιαδη
Πηγή: www.kathimerini.gr