Sorry, this entry is only available in Ελληνικά.

Η Στέγη συνΑθηνά αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης και συνεργασίας για τις ομάδες πολιτών της Αθήνας, που δημιουργήθηκε το 2013 από το δίκτυο Imagine the City σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Aποτελεί το φυσικό κόμβο της διαδικτυακής πλατφόρμας συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων που αναπτύσσεται για να υποστηρίξει και να διασυνδέσει τις ομάδες πολιτών που πραγματοποιούν δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Κάθε ομάδα πολιτών μπορεί να χρησιμοποιήσει δωρεάν τη στέγη του συνΑθηνά 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, μέσα από μία απλή διαδικασία εγγραφήςΗ στέγη του συνΑθηνά βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, στην οδό Αθηνάς 55, εκτείνεται σε έναν βιοκλιματικό χώρο 30 τ.μ. ενώ διαθέτει και υπαίθριο χώρο. Εκεί, ομάδες και φορείς οργανώνουν και υλοποιούν τις δράσεις τους, ανταλλάσσουν εμπειρίες και τεχνογνωσία μεταξύ τους, ενημερώνουν τους πολίτες για τους σκοπούς τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, από την έναρξη της λειτουργίας της έως και σήμερα η ιστοσελίδα και η στέγη του συνΑθηνά έχουν φιλοξενήσει συνολικά 3100 δράσεις τις οποίες πραγματοποίησαν 378 ομάδες πολιτών και φορείς σε συνεργασία με 111 υποστηρικτές.

Σύντομο ιστορικό:
Την άνοιξη 2013, σε συνέχεια της επιτυχημένης παρέμβασης μας στην οδό Πιττάκη, ο Δήμος Αθηναίων μας κάλεσε να προτείνουμε ιδέες για την αναβάθμιση της οδού Αθηνάς. Μετά από ανοιχτό κάλεσμα στο δίκτυο μας διαμορφώθηκε μία διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, designers και πολεοδόμων και συντάχθηκαν πέντε δημιουργικές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση τόσο της πλατείας Βαρβακείου όσο και της στοάς του σταθμού μετρό Μοναστηράκι επί της Αθηνάς. Ο Δήμος Αθηναίων επέλεξε να προχωρήσει με μία εξ’ αυτών που αφορούσε την μεταμόρφωση του μέχρι πρότινος εγκαταλελειμένου δημοτικού περιπτέρου επί της οδού Αθηνάς σε χώρο φιλοξενίας και συνεργασίας δημιουργικών ομάδων πολιτών της Αθήνας.

Πηγή: www.synathina.gr

Την αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη του έργου ανέλαβαν εθελοντικά οι νέοι αρχιτέκτονες Κωστής Συκιώτης, Σεβαστή Βαρδούλη, Αλέξανδρος Ζώμας και Μάρα Παπαβασιλείου, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές. Το εγχείρημα αγκάλιασαν θερμά οι εταιρίες ΑΚΤΩΡ Facility Management, IsoCern, Οικοστέγες και Bright, οι οποίες με χορηγία υλικών και γενναιόδωρη προσφορά τεχνογνωσίας κατέστησαν εφικτή την υλοποίηση ενός έργου καλής πρακτικής για  την αναβάθμιση  υφισταμένων αστικών κτιρίων σύμφωνα με το τρίπτυχο της αειφόρου ανάπτυξης (περιβάλλον – οικονομία – κοινωνία).  Ανάμεσα στις εργασίες αναβάθμισης συγκαταλέγονται η  προσθήκη εσωτερικής θερμομόνωσης  από κυτταρίνη η οποία αποτελείται κατά 80% από ανακυκλώσιμο χαρτί, η τοποθέτηση πράσινης στέγης, η χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης για οικονομικό φωτισμό και η εφαρμογή οικολογικών χρωμάτων με χαμηλά ποσά Οργανικών Πτητικών Διαλυτών (VOC). Για την επίπλωση του χώρου αξιοποιήθηκαν και αποκαταστάθηκαν έπιπλα μέχρι πρόσφατα ξεχασμένα σε δημοτικές αποθήκες. Επιπλέον, στο χώρο διατίθεται δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Αρχικά η εξωτερική όψη του κτιρίου διαμορφώθηκε με βάση τη δημιουργική πρόταση των Ειρήνης Δήμου, Νατάσας Ιωαννίδη, Ηρώς Κουτσιούμπα και Μαρίας Τάλλαρου που επελέγη μετά από ανοιχτό κάλεσμα του Imagine the City ενώ στην πορεία ακολούθησαν ανακαινίσεις της πρόσοψης με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών.

Η στέγη συνΑθηνά εγκαινιάστηκε στις 11 Οκτωβρίου 2013 και μέχρι σήμερα λειτουργεί από το γραφείο συνΑθηνά που υπάγεται στην Αντιδημαρχία Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων.

 

> Πλατφόρμα συνΑθηνά Δήμου Αθηναίων