Eργαστήρια πολιτών με θέμα:

Eργαστήρια πολιτών με θέμα:

Sorry, this entry is only available in Ελληνικά.

“Σχεδιάζοντας τις γειτονιές της Καβάλας’’

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου και την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκαν τα συμμετοχικά εργαστήρια με τίτλο “Σχεδιάζοντας τις γειτονιές της Καβάλας”. Στα εργαστήρια συμμετείχαν κάτοικοι και εργαζόμενοι της Καβάλας, εκπρόσωποι ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, και της κοινωνίας των πολιτών. 

Στόχοι των εργαστηρίων ήταν η συνδιαμόρφωση ιδεών και σχεδιαστικών λύσεων για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στην Καβάλα, που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη μετακίνηση, την ανάδειξη και ενοποίηση σημείων ενδιαφέροντος της πόλης και την επανοικειοποίηση της πόλης από τους κατοίκους της, καθώς και η γνωριμία των συμμετεχόντων με τις έννοιες και τις μεθόδους του συμμετοχικού σχεδιασμού και του placemaking.

© Γιώργος Ουζούνης – Loft studio

Τα εργαστήρια αφορούσαν σε δύο διακριτές παράλληλες ενότητες, κατά τις οποίες, δύο ομάδες εργασίας εστίασαν σε 2 γειτονιές – περιοχές παρέμβασης, αντίστοιχα. Οι ενότητες αυτές, ήταν:

Ενότητα Α: Σχεδιάζοντας μια πράσινη διαδρομή στην Παλιά Πόλη

Η ομάδα εργασίας της ενότητας Α μελέτησε και διαμόρφωσε ιδέες και προτάσεις για τη δημιουργία μιας πράσινης διαδρομής στην Παλιά Πόλη, η οποία θα ενοποιεί και αναδεικνύει σημεία ενδιαφέροντος και έργα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).

Ενότητα Β: Σχεδιάζοντας σχολικές διαδρομές γύρω από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

Η ομάδα εργασίας της ενότητας Β μελέτησε και διαμόρφωσε ιδέες και προτάσεις για τη δημιουργία σχολικών διαδρομών γύρω από το 10ο Δημοτικό Σχολείο, διαδρομών, δηλαδή, που να διευκολύνουν και να κάνουν ασφαλέστερη την μετακίνηση πεζή των μαθητών από και προς το σχολείο, εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

© Γιώργος Ουζούνης – Loft studio

Τα εργαστήρια πολιτών «Σχεδιάζοντας τις γειτονιές της Καβάλας» αξιοποίησαν μεθόδους τόσο από το συμμετοχικό σχεδιασμό όσο και από το placemaking. Τα εργαστήρια εστίασαν σε δύο περιοχές μελέτης, πάνω στις οποίες δούλεψαν δύο διαφορετικές ομάδες εργασίας. 

Η δομή των εργαστηρίων ήταν κοινή για κάθε περιοχή μελέτης και είχε στόχο σε πρώτη φάση την κατανόηση της περιοχής μελέτης από τους συμμετέχοντες, και σε δεύτερη φάση την ανάπτυξη προτάσεων για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, στις επιμέρους περιοχές. 

Συγκεκριμένα, το εργαστήριο της πρώτης ημέρας, ξεκίνησε με σύντομη εισήγηση για τις έννοιες του placemaking και του συμμετοχικού σχεδιασμού, και παραδείγματα από πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε υπο-ομάδες και περιηγήθηκαν σε κάθε περιοχή μελέτης, με στόχο να παρατηρήσουν, να αξιολογήσουν τον κάθε δρόμο ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ως δημόσιος χώρος, και να καταγράψουν θετικά στοιχεία της γειτονιάς, και στοιχεία που χρήζουν βελτίωσης. Στην τελευταία ενότητα της πρώτης ημέρας, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν σε ολομέλεια για να καταγράψουν σε χάρτη τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. 

© Γιώργος Ουζούνης – Loft studio
© Γιώργος Ουζούνης – Loft studio
© Γιώργος Ουζούνης – Loft studio
© Γιώργος Ουζούνης – Loft studio

Τη δεύτερη ημέρα, μετά από την εισαγωγική παρουσίαση με παραδείγματα και εφαρμογές παρεμβάσεων μικρής κλίμακας σε δρόμους και γειτονιές, οι συμμετέχοντες συζήτησαν σε ομάδες προτείνοντας σχολικές διαδρομές γύρω από το 10ο Δημοτικό Σχολείο και πράσινη διαδρομή στην Παλιά Πόλη, αντίστοιχα, καθώς και παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, στους δρόμους των προτεινόμενων διαδρομών.   

© Γιώργος Ουζούνης – Loft studio
© Γιώργος Ουζούνης – Loft studio

Τα εργαστήρια αποτελούν ένα εγχείρημα του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας “Δημωφέλεια” να ανοιχτεί μια διατομεακή συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Καβάλας, επαγγελματίες, εκπροσώπους συλλόγων, ομάδων πολιτών, ΜΚΟ και θεσμικών ομάδων, δημόσιους φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, σχετικά την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε γειτονιάς και τη διαμόρφωση ιδεών για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε αυτές. Βασικός σκοπός αυτών είναι η διεύρυνση της τοπικής δημόσιας συζήτησης σχετικά με λύσεις και παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορέσουν να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της προσβασιμότητας των κοινόχρηστων χώρων.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη σειρά αυτών των εργαστηρίων λειτούργησαν ενισχυτικά ως προς το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Καβάλας, καθώς εξειδίκευσαν κάποιες από τις προτάσεις του, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξαν τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Καβάλας.

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα εδώ, στο https://www.urbankavala.gr/ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΣΒΑΑ του Δήμου Καβάλας https://www.facebook.com/urbankavala.gr/ και https://www.instagram.com/urbankavala.gr/.

Τα εργαστήρια αποτελούν παραδοτέο της πράξης «Ενέργειες δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας», υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020» και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Comments are closed.