Συνάντηση ομάδων πολιτών με την Επιτροπή Διαλόγου για το Σύνταγμα
Εκπρόσωποι οργανώσεων και ομάδων οι οποίες έχουν προσυπογράψει την από Ιουλίου 2016 ανοικτή επιστολή για δεσμευτική συμμετοχή των πολιτών στην αλλαγή του Συντάγματος, συναντήθηκαν με την επιτροπή διαλόγου για το Σύνταγμα, η οποία εκπροσωπήθηκε από το μέλος της κο Ανδρέα Δημητρόπουλου, ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικότερα την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 οι εκπρόσωποι των ομάδων «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή», «Πολιτεία 2.0» και «Εμείς οι Πολίτες» μετέφεραν τα αιτήματα:
1. Να τεθεί η δημόσια διαβούλευση υπό την εγγύηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
2. Να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της κοινωνίας με εκστρατεία επίσημης και υπεύθυνης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με μέσα όπως: έντυπες επιστολές προς το σύνολο του εκλογικού σώματος, επίσημη ιστοσελίδα και ειδικές εκπομπές και στήλες σε ΜΜΕ.
3. Να διενεργηθεί ελεύθερη και με καθεστώς ισηγορίας δημόσια διαβούλευση, τόσο ηλεκτρονικά, όσο και με φυσική παρουσία με πλήρη διαφάνεια και ανοικτά δεδομένα σε όλα τα επίπεδα.
4. Να επικυρωθεί το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με δεσμευτικό δημοψήφισμα ώστε να διασφαλιστεί η λαϊκή κυριαρχία.
Τα μέλη των ομάδων παρουσίασαν επίσης μία πρότυπη δημοκρατική μεθοδολογία διαβούλευσης η οποία περιλαμβάνει :
Α. Τοπικά Συντακτικά Εργαστήρια Πολιτών : ποιοτική έρευνα με ανοιχτή συμμετοχή πολιτών καθώς και στοχευμένου κοινού (Εργαστήρια Ειδικών)
Β. Πανελλαδική Δημοσκοπική Έρευνα : ποσοτική έρευνα
Γ. Συντακτικό Φόρουμ για τον σχεδιασμό τελικών συντακτικών άρθρων
Οι εκπρόσωποι των ομάδων ενημερώθηκαν σχετικά με τις εξελίξεις της Επιτροπής Διαλόγου για το Σύνταγμα.
Η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου μετά την πάροδο δύο μηνών από τη συγκρότηση της δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα κάποια συζήτηση ή εκδήλωση διαβούλευσης.
Η επιτροπή θα περιοριστεί στην οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε κάποιες πόλεις για την παρουσίαση κάποιων θεμάτων καθώς υπάρχει έλλειμμα πόρων και τεχνογνωσίας για να διεξαχθεί επιστημονική συμμετοχική διαδικασία διαμόρφωσης συνταγματικών αλλαγών. Διευκρινίστηκε ότι πρόκειται καθαρά για επιτροπή διαλόγου, η οποία δεν θα επεξεργαστεί το περιεχόμενο της συνταγματικής πρότασης, ενώ σκοπεύει να απευθυνθεί σε Δικηγορικούς Συλλόγους, Πανεπιστήμια, Δήμους, κλπ. προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις που θα προκύψουν από διάλογο των φορέων αυτών με την κοινωνία με διαδικασίες της επιλογής τους. Στόχος είναι επίσης να υπάρξει διαβούλευση μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας.
Ο κος Δημητρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση της Ιρλανδίας όπου έχει θεσμοθετηθεί η ύπαρξη επιτροπής και μόνιμης διαβούλευσης για το Σύνταγμα και δήλωσε ότι υποστηρίζει τη διενέργεια δεσμευτικού δημοψηφίσματος.
Στον κο Δημητρόπουλο παραδόθηκαν για την ενημέρωση της επιτροπής διαλόγου :
1. Ανοιχτή Επιστολή οργανώσεων πολιτών για ένα νέο Σύνταγμα, η οποία υπογραμμίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις και αρχές που οφείλει να έχει η δημόσια διαβούλευση για το Σύνταγμα και τοποθετείται σχετικά με τη μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων στο ζήτημα της συμμετοχής των πολιτών.
2. Εκθέσεις με τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που διενεργήθηκε από την ιστοσελίδα της “Πρωτοβουλίας για ριζική Συνταγματική Αλλαγή” καθώς και παρουσίαση των συνταγματικών εργαστηρίων “Σύνταγμα 2.0” και “Εμείς οι Πολίτες” που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Διαπιστώθηκε η δυσκολία υιοθέτησης από την επιτροπή σύγχρονων μεθόδων διαβούλευσης με συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό θεσμών. Η κοινωνία των πολιτών γνωρίζει πως η δημοκρατία θεμελιώνεται πάνω στο νομικό αυτοκαθορισμό των πολιτών και πως η συμμετοχή είναι συνυφασμένη με τα πολιτικά δικαιώματα αυτών. Ως πολίτες σκοπεύουν να συνεχίσουν να εργάζονται για την ολοκληρωμένη θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής τους στις πολιτικές αποφάσεις.