Ταξίδι ανταλλαγής γνώσης και συμμετοχή στο Recycle Art Festival στη Ρωσία

Ταξίδι ανταλλαγής γνώσης και συμμετοχή στο Recycle Art Festival στη Ρωσία

Η Place Identity ταξίδεψε στη Μόσχα και στο Κράσνογιαρσκ της Ρωσίας 12-20 Αυγούστου στο πλαίσιο του προγράμματος “Learning Exchange” του δικτύου αποφοίτων του Ιδρύματος Robert Bosch. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η ανταλλαγή γνώσης σε πρακτικές συμμετοχής πολιτών και κοινωνικής και αστικής αλλαγής, μέσα από συναντήσεις με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, γνωριμία με τοπικά παραδείγματα και συμμετοχή στο Recycle Art Festival. «Οικοδεσπότης» στη Ρωσία ήταν η Irina Ulanova, πολιτιστική διαχειρίστρια στον οργανισμό Interra NGO, η οποία αναπτύσσει δράσεις στη Μόσχα και στο Κράσνογιαρσκ.

Tο ταξίδι περιελάμβανε παρουσιάσεις των δράσεων του οργανισμού μας στο Impact Hub Μόσχας, και στο πλαίσιο του Recycle Art Festival. Το Recycle Art Festival είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ, που διοργανώνεται από την Interra NGO στο πάρκο Yunnatov του Κράσνογιαρσκ με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος, εν γένει, σε μία πόλη η οποία είναι αρκετά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά από τη βιομηχανία (παραγωγή βωξίτη). Στο φεστιβάλ, η Place Identity συνεργάστηκε με ομάδα φοιτητών αρχιτεκτονικής για να σχεδιάσουν και κατασκευάσουν αστικό εξοπλισμό για το πάρκο Yunnatov, σε μία παραλλαγή του εργαλείου «αστική αναγέννηση μικρής κλίμακας» (micro scale urban regeneration) από την πλατφόρμα citytoolbox.net.

Παράλληλα, η ομάδα της Place Identity αντάλλαξε εμπειρίες από έργα και δράσεις μέσα από διάφορες συναντήσεις με πολιτιστικούς διαχειριστές, ακτιβιστές και εκπροσώπους φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως η Natalya Beskhlebnaya, δημοσιογράφος στο περιοδικό πολιτιστικών και κοινωνικών θεμάτων Russian Life και η Maria Semenenko, ιδρύτρια της κοινωνικής οργάνωσης DK Delai Sama. Η Anastasiya Nikolaevna από τη ΜΚΟ Living City, μας παρουσίασε το ερευνητικό έργο “Count Tree”, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την άσκηση πίεσης σε δημόσιους φορείς σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος της αστικής χλωρίδας. Με τον Ilya Tokarev, συζητήσαμε για την εμπειρία του στο πρόγραμμα «100 πόλεις» της Υπηρεσίας Στρατηγικών Πρωτοβουλιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Agency of Strategic Initiatives of Russian Federation), στη Μόσχα, το οποίο χρηματοδοτεί και προσφέρει τεχνογνωσία σε 100 ρωσικές πόλεις να υποστηρίξουν 10 ομάδες η καθεμία στην υλοποίηση έργων “από τα κάτω” με τη συμμετοχή πολιτών.

Comments are closed.