Πρόταση για επίλυση διαφοράς  ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0 – HIGGS

Πρόταση για επίλυση διαφοράς ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0 – HIGGS

Το Νοέμβριο 2015 εντοπίστηκε τυχαία από μέλος μας ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σύμφωνα με την οποία το Ίδρυμα χρηματοδοτεί την ίδρυση και λειτουργία του νέου οργανισμού “Πολιτεία 2.0”. Η ανακοίνωση περιλάμβανε ενεργό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα www.politeia2.org η οποία αποτελεί επίσημη ιστοσελίδα του έργου Πολιτεία 2.0 το οποίο διαχειρίζεται ο οργανισμός μας Place Identity και ουδεμία σχέση έχει με την εν λόγω χρηματοδότηση.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αφαιρέθηκε άμεσα ο σύνδεσμος με την ιστοσελίδα που χειρίζεται ο φορέας μας. Παράλληλα μας ενημέρωσαν ότι η χρηματοδότηση όντως εγκρίθηκε στις 2/7/2015 σε μία νέα αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) με την επωνυμία “Πολιτεία 2.0” σύμφωνα με το καταστατικό της και ιδρυτή τον κ.Σωτήρη Πετρόπουλο. Ακολουθεί η επιστολή που στάλθηκε προς το ΙΣΝ υπόψη κο Βασιλάκη και κα Πολυζογοπούλου:

Αθήνα 8/12/2015

Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες

Όπως σας είναι γνωστό στην ιστοσελίδα του ΙΣΝ στην κατηγορία “ΔΩΡΕΕΣ” υπάρχει η εξής δημοσίευση: “Δωρεά για την ίδρυση του οργανισμού Πολιτεία 2.0 και τη λειτουργία του για δύο έτη” με την εξής περιγραφή: “Η Πολιτεία 2.0 είναι μία νεοσύστατη οργάνωση που έχει ως στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων των υφιστάμενων ΜΚΟ, την βοήθεια στη δημιουργία νέων ΜΚΟ και την προώθηση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Τρίτου Τομέα”. Η δημοσίευση αυτή είχε ενεργό υπερσύνδεσμο στην ιστοσελίδα www.politeia2.org. Ωστόσο, ήδη από το έτος 2012 είναι ενεργό το ελληνικό project Πολιτεία 2.0 / Politeia 2.0, αναγνωρισμένο διεθνώς και βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στον πρώτο διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας με πλήθος δημοσιεύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Από τότε μέχρι σήμερα η Πολιτεία 2.0 / Politeia 2.0 έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο δίκτυο συνεργατών, δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με εστίαση στις μεθόδους συνεργασίας και στρατηγικής οργάνωσης ομάδων, εγκαθιστώντας στη χώρα μας μια πρωτοπόρα και παραγωγική πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας.  Στην πλατφόρμα Πολιτεία 2.0 εδώ και χρόνια εργαζόμαστε για την ενίσχυση δημοκρατικών αξιών και θεσμών και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στην πράξη, αλλά και θεσμικά υπερασπιζόμενοι ακόμα καιτις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Το όνομα φορέα (domain name) του έργου Πολιτεία 2.0 / Politeia 2.0 (www.politeia2.org), όπως χρησιμοποιήθηκε στην ως άνω δημοσίευση του ΙΣΝ, καθώς και όλο το σχετικό περιεχόμενο ανήκει στην ΑΜΚΕ Place Identity Gr Clusters. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με την υπεύθυνη διαχείρισης της ιστοσελίδας του Ιδρύματος κα.Κιοσσέ και την υπεύθυνη διαχείρισης της συγκεκριμένης δωρεάς κα.Πολυζωγοπούλου μας ενημέρωσαν ότι η εν λόγω δωρεά αφορά μία νεοσύστατη μη κερδοσκοπική εταιρεία την οποία έχει συστήσει ο Δρ Σωτήρης Πετρόπουλος. Eίναι επομένως προφανές ότι  η  επιλογή της επωνυμίας Πολιτεία2.0 και η υποστήριξη της, είναι τουλάχιστον ατυχής και λανθασμένη – και καλοπροαίρετα θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται περί δόλου – γιατί διαφορετικά πρόκειται για ποινικό αδίκημα. Σας γνωστοποιούμε ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση στο κοινό σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης των δράσεων της  Πολιτείας 2.0 καθώς τους τελευταίους μήνες δεκάδες συνεργάτες της πλατφόρμας Πολιτεία 2.0 επεξεργάζονται και αξιολογούν προτάσεις χρηματοδότησης (οι οποίες έχουν υποβληθεί ακόμα και στο ΙΣΝ) προκειμένου να συνεχίσουμε τα εργαστήρια καινοτομίας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα μας ανά την Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και επειδή έχουμε υποστεί ζημία, υλική και ηθική και έχουμε έννομο συμφέρον και κάθε νόμιμο δικαίωμα. Σας παρακαλούμε:

  • Nα αφαιρέσετε άμεσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος σας καθώς και από κάθε άλλο ψηφιακό ή έντυπο κανάλι επικοινωνίας σας, την ιστοσελίδα www.politeia2.org και τον διακριτικό τίτλο “Πολιτεία 2.0”.
  • Να παραλείψετε οποιαδήποτε σχετική αναφορά και συσχετισμό του Πολιτεία 2.0. με τη νεοσύστατη μη κερδοσκοπική εταιρεία την οποία έχει ιδρύσει ο Δρ Σωτήρης Πετρόπουλος.
  • Να μας ενημερώσετε με ποια κριτήρια και διαδικασία ακριβώς χρηματοδοτεί το ΙΣΝ έναν υπό σύσταση φορέα ο οποίος οικειοποιείται ρητά τα αποτελέσματα και την ταυτότητα ενός άλλου φορέα, τη στιγμή μάλιστα που η ύπαρξη της πλατφόρμας Πολιτεία 2.0 τελούσε  σε γνώση ή σε κάθε περίπτωση όφειλε να τελεί σε γνώση τόσο υμών, όσο και του Δρ. Πετρόπουλου.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας.

Με κάθε επιφύλαξη
Μαίρη Καρατζά | Ιδρύτρια – Νόμιμος εκπρόσωπος Place Identity Gr Clusters

Ο οργανισμός που χρηματοδοτήθηκε μας διαβεβαίωσε ότι δεν είχε τύχει να γνωρίζει την ύπαρξη του έργου “Πολιτεία 2.0” και δεν πραγματοποίησαν έρευνα στο διαδίκτυο πριν την ίδρυση και σύνταξη του καταστατικού τους. Μετά την παρέμβαση μας η επωνυμία τροποποιήθηκε από “Πολιτεία 2.0” σε “HIGGS: Higher Incubator Giving Growth and Sustainability“. Έκτοτε ουδέποτε μας κοινοποιήθηκε το περιεχόμενο της πρότασης “Πολιτεία 2.0” που αξιολογήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εξασφάλισε “ιδρυτική δωρεά” και χρηματοδότηση για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας της οργάνωσης HIGGS.

Comments are closed.