Αποτελέσματα Εργαστηρίου Πολιτών για την Πολιτιστική Στρατηγική της Καλαμάτας

Αποτελέσματα Εργαστηρίου Πολιτών για την Πολιτιστική Στρατηγική της Καλαμάτας


Το πρώτο εργαστήριο πολιτών οργανώθηκε σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Καλαμάτα με συμμετοχή των πολιτών για την ανάπτυξη της πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης σε βάθος δεκαετίας. Το 1ο εργαστήριο πολιτών είχε τον τίτλο “Και τώρα τι; Από τη θεωρία στην πράξη’’ και εστίασε στα ερωτήματα:

● Πώς μπορούμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη;
● Πώς ασκούμε πίεση στους εμπλεκόμενους φορείς για να υλοποιήσουμε μια ιδέα;
● Πώς μπορούν η συμμετοχή και ο εθελοντισμός να φέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα για την πόλη μας;

Αρχικά, έγιναν οι συστάσεις και δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωριστούν μεταξύ τους ενώ στη συνέχεια, ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21 καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Έγινε μια σύντομη εισαγωγή στις συμμετοχικές διαδικασίες σχεδιασμού από τη Στεφανία Ξυδιά από τους Place Identity ενώ τη σκυτάλη πήραν αμέσως μετά οι συντονιστές των οκτώ ομάδων εργασίας. Οι οκτώ ομάδες εργασίας παρουσίασαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων τους ενώ παράλληλα, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου σημείωναν απορίες και ιδέες για την κάθε ομάδα. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων έγινε η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη. Έντεκα διαφορετικά θέματα, που προήλθαν τόσο από τις ομάδες εργασίας όσο και από τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου, τέθηκαν προς συζήτηση, δημιουργήθηκαν υπό-ομάδες και χωρίστηκαν σε 11 «τραπέζια ιδεών» για να αναλύσουν τα επόμενα βήματα έτσι ώστε η κάθε ιδέα να γίνει μία συγκεκριμένη πρόταση. Αναλυτικά τα “τραπέζια ιδεών” στα οποία μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες είναι

Τραπέζι 1 – Επετειακές εκδηλώσεις
Τραπέζι 2 – Κινηματογράφος παντού για το ευρύ κοινό
Τραπέζι 3 – Πάντρεμα πολιτισμού – καθημερινότητας
Τραπέζι 4 – Graffiti φεστιβάλ
Τραπέζι 5 – Επισκεψιμότητα σε βιβλιοθήκες
Τραπέζι 6 – Πολιτισμός καθημερινότητας
Τραπέζι 7 – Συνεργασία και εξωστρέφεια
Τραπέζι 8 – Συνεργασία μεταξύ ομάδων (projects/αξιοποίηση δυναμικών)
Τραπέζι 9 – Καταστήματα προσβασιμα σε ΑΜΕΑ
Τραπέζι 10 – Κόμβος καινοτομίας για δημιουργικές επιχειρήσεις
Τραπέζι 11 – Μουσικοθεατρικη σκηνή ( εργαστήριο + παραστάσεις)

Τα έντεκα τραπέζια ιδεών λειτούργησαν ως ένα φυτώριο ιδεών, ένα μέρος δημιουργικής συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και καταγραφής προτεραιοτήτων. Οι ιδέες θα αναπτυχθούν σε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις κατά το δεύτερο κύκλο δημοσίων διαβουλεύσεων του KALAMATA:21 που έχει ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιείται με τρεις ομάδες εργασίας. Το κλείσιμο του σεμιναρίου  έγινε σε κύκλο. Τίθεται το ερώτημα: «Με ποια λέξη μπορώ να εκφράσω τα όσα αποκόμισα σήμερα;» Δραστηριοποίηση, Συνεργασία, Ελπίδα, Δύναμη, Διαφορετικότητα, Δημιουργία, Ομαδικότητα ήταν μόνο μερικές από τις λέξεις με τις οποίες έκλεισε το εργαστήριο πολιτών «Και τώρα τι; Από τη θεωρία στην πράξη».

>>> TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΔΩ

 

Comments are closed.