Η Κοζάνη πήρε μέρος!

Η Κοζάνη πήρε μέρος!

Πάνω από 40 δραστήριοι πολίτες της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής βίωσαν μεθόδους και εργαλεία συμμετοχικής ηγεσίας στο μονοήμερο σεμινάριο «Πάρε Μέρος! Κοζάνη» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015 στο ξενοδοχείο «Αλιάκμων». Τα κύρια ερωτήματα γύρω από τα οποία αναπτύχθηκε η εκπαίδευση ήταν:

1. Πώς κάνω κάλεσμα για να συμμετάσχουν και άλλοι άνθρωποι σε έναν σκοπό;

2. Πώς διδάσκω τη συνεργασία;

Από νωρίς το πρωί, οι πολίτες της Κοζάνης άρχισαν να προσέρχονται στο ξενοδοχείο «Αλιάκμων». Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών, οι συμμετέχοντες κάθισαν σε κύκλο και ξεκίνησαν οι πρώτες συστάσεις, υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Σκορδιαλού και του Οδυσσέα Βελέντζα, εκπαιδευτών συμμετοχικής ηγεσίας. Ακολούθησαν μία εισαγωγική συζήτηση σχετικά με την Τέχνη της Συμμετοχικής Ηγεσίας και η εφαρμογή των εργαλείων World Cafe (Καφενείο του Κόσμου), Open Space και Apreciative Inquiry, με αρκετά διαλείμματα για καφέ και ένα μεγάλο μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό. Κλείνοντας, συζητήθηκε πότε και πώς θα μπορούσαν οι συμμετέχοντες να εφαρμόσουν όσα έμαθαν, καταγράφοντας τις προτάσεις τους. Η διαδικασία της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες και τα αποτελέσματα περιλαμβάνονται πιο αναλυτικά στο HARVEST REPORT (Η σοδειά μας)

Ευχαριστίες

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την τοπική ομάδα Imagine the City Κοζάνη και το Δίκτυο Pro-tasis για την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και τη δέσμευση που επιδεικνύει τόσο σε άλλες δράσεις όσο και στη διοργάνωση του σεμιναρίου συμμετοχικής ηγεσίας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στο Δήμο Κοζάνης και στους υπεύθυνους του ξενοδοχείου Αλιάκμων για την άψογη συνεργασία και τη φιλοξενία τους, στους τοπικούς φορείς και τα καταστήματα για την υποστήριξή τους.

Ακόμη, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες της Κοζάνης για την εμπιστοσύνη, την κατανόηση και το πάθος που τους διακρίνει να εφαρμόσουν στην πράξη την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

Η Πλατφόρμα Πολιτικής Καινοτομίας

Η Κοζάνη ανήκει στο δίκτυο πόλεων του έργου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» που υλοποιούν οι οργανισμοί κοινωνίας των πολιτών Culture Polis, Place Identity και Scify. Τοπικοί διοργανωτές του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι το Δίκτυο Πολιτών Pro-tasis και η ομάδα του Imagine the City Κοζάνης, με την υποστήριξη του δήμου Κοζάνης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» από τον Οκτώβριο 2014 έως το Μάιο 2015, το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Comments are closed.