Το Μεσολόγγι πήρε μέρος!

Το Μεσολόγγι πήρε μέρος!

Πάνω από 40 δραστήριοι πολίτες του Μεσολογγίου και κοντινών περιοχών βίωσαν μεθόδους και εργαλεία συμμετοχικής ηγεσίας στο μονοήμερο σεμινάριο «Πάρε Μέρος! Μεσολόγγι». Τα κύρια ερωτήματα γύρω από τα οποία αναπτύχθηκε η εκπαίδευση ήταν 1. Πώς κάνω κάλεσμα για να συμμετάσχουν και άλλοι άνθρωποι σε έναν σκοπό;  2 Πώς διδάσκω την συνεργασία;

Μέλη της συντονιστικής ομάδας της δράσης από την Πολιτεία 2.0 μαζί με τους φωτογράφους της ομάδας WethePeople έφτασαν στην πόλη του Μεσολογγίου το Σάββατο το πρωί και ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης. «Ελευθερία είναι η λέξη που χαρακτηρίζει κάθε πολίτη αυτού του τόπου» ακούστηκε από μέλος της ομάδας μετά τη ξενάγηση. Σειρά, είχε η οργάνωση της επόμενης ημέρας…

Την Κυριακή το πρωί οι κάτοικοι του Μεσολογγίου και γύρω πόλεων άρχισαν να προσέρχονται στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης-Μουσείο «Διέξοδος». Η ομάδα κάθισε σε κύκλο και ξεκίνησαν οι πρώτες συστάσεις, υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Σκορδιαλού και του Οδυσσέα Βελέντζα, εκπαιδευτών συμμετοχικής ηγεσίας. Ακολούθησαν τα εργαλεία World Cafe (Καφενείο του Κόσμου), Open Space και Apreciative Inquiry,  με αρκετά διαλείμματα για καφέ και ένα μεγάλο μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό. Κλείνοντας, συζητήθηκε πότε και πώς θα μπορούσαν οι συμμετέχοντες να εφαρμόσουν όσα έμαθαν, καταγράφοντας τις προτάσεις τους. Τόσο η διαδικασία όσο και τα αποτέλεσματα του σεμιναρίου παρουσιάζονται στο HARVEST REPORT – (Η σοδειά μας).

Ευχαριστίες

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την τοπική ομάδα Ερωδιοί για την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και τη δέσμευση που επιδεικνύει τόσο σε άλλες δράσεις όσο και στη διοργάνωση του σεμιναρίου συμμετοχικής ηγεσίας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει και στους υπεύθυνους του Κέντρου Λόγου και Τέχνης- Μουσείου «Διέξοδος» για την άψογη συνεργασία και τη φιλοξενία τους, στους τοπικούς φορείς και τα καταστήματα για την υποστήριξή τους, τον Γιώργο Αποστολάκο για την ξενάγηση στην πόλη και τον Γιάννη Τσαλαφούτα από τη Φωτολεμε Μεσολογγίου. Ακόμη, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη δημιουργική ομάδα WeThePeople που επιμελήθηκε τη φωτογράφιση της διοργάνωσης.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες του Μεσολογγίου για την εμπιστοσύνη, την κατανόηση και το πάθος που τους διακρίνει να εφαρμόσουν στην πράξη την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

 

Η Πλατφόρμα Πολιτικής Καινοτομίας

Το Μεσολόγγι ανήκει στο δίκτυο πόλεων του έργου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» που υλοποιούν οι οργανισμοί κοινωνίας των πολιτών CulturePolis, Place Identity και SciFY. Τοπικός διοργανωτής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ομάδα Ερωδιοί. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» από τον Οκτώβριο 2014 έως το Μάιο 2015, το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι τοΊδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Comments are closed.