“Γιατί βραβεύθηκε το συνΑΘΗΝΑ;” από το blog citybranding.gr

“Γιατί βραβεύθηκε το συνΑΘΗΝΑ;” από το blog citybranding.gr

Αναδημοσίευση άρθρου από το blog www.citybranding.gr

Οι πόλεις έχουν ανάγκη τους πολίτες. Έχουμε γνωρίσει τον από τα πάνω σχεδιασμό των ανθρώπων που διαχειρίζονται την εξουσία.Έχει ένα ορισμένο όριο επιτυχίας, ανάλογα με την ικανότητα της Τοπικής αρχής.Όμως, επιτακτική ανάγκη στην εποχή μας είναι η κοινωνική ενεργοποίηση και ο από κοινού σχεδιασμός με τους πολίτες.Οι ενεργές ομάδες των πολιτών είναι ουσιαστικός παράγοντας οργάνωσης και διαχείρισης των οραμάτων και των δράσεων των κατοίκων.Έχουν οι ίδιες κάτι να προτείνουν.Θέλουν τον χώρο τους .Η Τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να τους δώσει την δυνατότητα της συμμετοχής στο σχεδιασμό και του ελέγχου της υλοποίησης. Φαίνεται δύσκολο και είναι. Όμως τα μεγάλα οράματα δεν υλοποιούνται μόνο από αυθεντίες.Είτε της εξουσίας είτε των μελετητικών γραφείων. Γι’ αυτό η βράβευση της πρωτοβουλίας “συνΑθηνά” του Δήμου Αθηναίων πέραν της ενίσχυσης της φήμης και της υλικής δύναμης που δίνουν προωθητική ορμή στο εγχείρημα , κάνει κάτι πολύ σημαντικότερο. Επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο τα μεγάλα τεχνικά έργα που μετασχηματίζουν τις πόλεις αλλά κυρίως είναι η ενθάρρυνση ενδυνάμωσης των δράσεων των πολιτών, η δημιουργία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος υποδομών, αστικών διευκολύνσεων και κοινωνικής κινητοποίησης.

Η πρόταση που χρηματοδοτείται με το ποσό των 1.000.000 ευρώ αφορά στην ενδυνάμωση των υποδομών της πλατφόρμας συνΑθηνά. Συγκεκριμένα, το βραβείο θα επιτρέψει στο Δήμο Αθηναίων να αναπτύξει νέες ψηφιακές εφαρμογές και φυσικούς  χώρους συνάντησης και συνεργασίας των ομάδων πολιτών στα επτά δημοτικά διαμερίσματα,υπηρεσίες δικτύωσης και εργαλεία συνεργασίας μεταξύ ομάδων πολιτών, δημοτικών υπηρεσιών, ερευνητικών φορέων και τοπικών επιχειρήσεων για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια συν-δημιουργίας λύσεων για αστικά ζητήματα μικρής κλίμακας. Απώτερος στόχος της πρότασης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η εισαγωγή θεσμικών αλλαγών για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην τοπική διακυβέρνηση. Η χρηματοδότηση έχει ορίζοντα τριετίας και η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός και η σύνταξη της πρότασης του Δήμου Αθηναίων στο διαγωνισμό Mayors Challenge ( “Πρόκληση για Δημάρχους”) είναι αποτέλεσμα μίας γόνιμης διατομεακής συνεργασίας μεταξύ στελεχών διαφορετικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, της εταιρείας τεχνολογίας Crowd Policy και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Place Identity GR. Διαβάστε την πρόταση του “συνΑΘΗΝΑ” στο Bloomberg Philanthropies. Κώστας Μοχιανάκης ” Πηγή: http://www.citybranding.gr/2014/09/blog-post_23.html

Comments are closed.