Φαντάσου την πόλη: Koζάνη 2013 – Προτάσεις για την ανάπλαση του αστικού τοπίου της πόλης

Φαντάσου την πόλη: Koζάνη 2013 – Προτάσεις για την ανάπλαση του αστικού τοπίου της πόλης

imagine-kozani-150x150Το “Imagine The City – Φαντάσου την πόλη” είναι ένα σύνολο δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει εκθέσεις, προτάσεις και δράσεις που αφορούν στην ανάπλαση του αστικού τοπίου της πόλης με: την παρουσίαση εργασιών, μελετών, σχεδίων, μακετών, υλικού έρευνας και ένα σύνολο παράλληλων εκδηλώσεων (διαλέξεις,συζητήσεις, εργαστήρια,δρώμενα)με στόχο το άνοιγμα ενός δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στους πολίτες, την κοινότητα των ειδικών επιστημόνων και καλλιτεχνών και τους τοπικούς φορείς.

Πρόκειται για μια ιδέα, η οποία ξεκίνησε στην πόλη της Χαλκίδας από την αντίστοιχη ομάδα πολιτών και έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε αρκετές ελληνικές πόλεις (Ρέθυμνο, Βόλος, Αγ. Δημήτριος, Μεσολόγγι κ.λ.π)

Αναζητούνται ευέλικτες τακτικές και συνεργασίες, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη ιδεών και οραμάτων και διαμορφώνουν αφορμές υλοποίησης ιδεατών έργων.

Αξίες

Κοινωνία των πολιτών. Ενημέρωση. Συμμετοχή. Συνεργασία. Φαντασιακό. Δημιουργία. Καινοτομία. Αυτοδιαχείριση. Πολιτισμός του άστεως.

Σκοπός

Η ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου και η αστική αναγέννηση των Ελληνικών πόλεων.

Η πόλη είναι αυτό που είναι,

γιατί οι πολίτες είναι αυτό

που είναι.  _ Πλάτωνας

Με την πρωτοβουλία μιας ανοιχτής ομάδας πολιτών επιχειρείται να πραγματοποιηθεί και στην πόλη μας κάτι αντίστοιχο.

Το “Φαντάσου την πόλη – Κοζάνη 2013” είναι ένα εγχείρημα στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν τοπικοί φορείς, συλλογικότητες και πολίτες σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση της διοργανώτριας ομάδας.

Η ιδέα αποσκοπεί:

Στην διάδοση και ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών  και αντιλήψεων σχετικά με την πόλη.

Την αποδέσμευση από κυρίαρχα αισθητικά και εκφραστικά στερεότυπα.

Στην ανάδειξη πτυχών της πόλης και τοπικών χαρακτηριστικών.

Στην ενεργοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού με την  ενθάρρυνση την συμμετοχή των παιδιών, των νέων και των ενεργών πολιτών στις δυνατότητες μεταμόρφωσης του αστικού τοπίου.

Στην απελευθέρωση της δημιουργικής φαντασίας της κοινωνίας.

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Αν έχεις ολοκληρωμένη ή σε εξέλιξη εργασία – πρόταση πολεοδομική, αρχιτεκτονική ή εικαστική παρέμβαση, αν έχεις στο νου σου κάποια δράση που αφορά το αστικό και περιαστικό τοπίο ή τα δημόσια κτήρια της πόλης, δήλωσε συμμετοχή στην έκθεση “Φαντάσου την πόλη: Κοζάνη 2013”, στέλνοντάς μας τον τίτλο της εργασίας σου και μια σύντομη περιγραφή.

Σκέψου τι θέλεις να αλλάξει στην πόλη και παρουσίασε την πρότασή σου! Χρησιμοποίησε όποιο μέσο θέλεις [φωτογραφία, video, σχέδιο, ζωγραφική, μακέτα κ.λ.π.] και επικοινώνησε μαζί μας για να δούμε πως θα ενταχθεί στα πλαίσια της έκθεσης.

Λάβε μέρος στις δράσεις που θα προταθούν και θα οργανωθούν από τη συντονιστική ομάδα του weΝΤΟΥimagine. Για να δεις τι σου ταιριάζει μπες στο: wedoimaginekozani.wordpress.com

Η έκθεση των επιλεγμένων μελετών θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου και θα πλαισιωθεί από παράλληλες δράσεις αστικού πολιτισμού, διαλέξεις, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και forum συζητήσεων.

Επικοινωνία – Αποστολή προτάσεων & Δήλωση συμμετοχής σε δράσεις στο email:  [email protected]
www.facebook.com/PhantasouTinPoliKozani2013
Διοργάνωση: wedoimaginekozani.worpress.com

Πηγή: Kozani Media

Comments are closed.