Imagine the City ή η πόλη όπως την ονειρευόμαστε

Imagine the City ή η πόλη όπως την ονειρευόμαστε

imagine the cityΕίναι η Μαίρη Παλμούτσου και η Μαίρη Καρατζά και αποτελούν την ομάδα Imagine the City. Μια δράση εθελοντών για την πόλη. Σχήμα ανοιxτό. Φαντάζονται αλλαγές στο αστικό τοπίο «χτίζοντας» έναν κόμβο επικοινωνίας ανάμεσα σε ερευνητές εξειδικευμένων ειδικοτήτων και στους δημότες. Ερευνητές και πολίτες συναντώνται εικονικά στη διαδικτυακή πλατφόρμα με σκοπό την αισθητική ανάπλαση του αστικού τοπίου. Ακολουθήστε τους.

«Πάνω-κάτω είμαστε παιδιά της δεκαετίας του ’80. Το “Φαντάσου την Πόλη” τρέχει δυόμισι χρόνια και ήταν ο τίτλος της πτυχιακής μας πριν από 8-9 χρόνια στη σχολή Διακοσμητικής. Ήταν όνειρό μας να κάνουμε μια δράση για το κοινό καλό. Έχουμε φτάσει να λειτουργούμε συλλογικά μόνο όταν γίνεται σεισμός ή κάτι ανάλογο. Φτάνει.

Στην αρχή είχαμε φανταστεί μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ πανεπιστημίου και δημοτικών φορέων, αυτή η φόρμουλα συνεργασίας δεν παίζει στην Ελλάδα. Σπάσαμε την τυπικότητα και φτάσαμε στο άτομο. Στο άτομο-παρατηρητή, στο άτομο-μελετητή. Και αυτό γιατί δεν γίνεται να υπάρχουν τόσες μελέτες για την πόλη και να μη φτάνουν ποτέ στα αυτιά των κατοίκων της.

Έχουμε φανταστεί ότι αυτή η μεταφορά γνώσης θα μας κάνει επιτέλους κάποτε να μπορούμε να μιλάμε στο ίδιο επίπεδο. Εμείς είμαστε οι σκηνοθέτες, οι πολίτες είναι οι πρωταγωνιστές. Εντοπίζουν ένα σημείο της πόλης που δεν τους εξυπηρετεί (είτε αισθητικά είτε λειτουργικά), το φωτογραφίζουν και το ανεβάζουν στο site με μια σύντομη περιγραφή. Το σημείο πρέπει να είναι δημόσιο, όπως μια πλατεία, μια πρόσοψη πολυκατοικίας ή ένα δυσλειτουργικό πεζοδρόμιο.

Με αυτές τις πληροφορίες η ιντερνετική πλατφόρμα του Imagine the City διαμορφώνει μια τράπεζα δεδομένων από την οποία αντλούν θέματα για να εκπονήσουν ή να παρουσιάσουν έτοιμες μελέτες φοιτητές, πανεπιστημιακοί, ακόμα και εξειδικευμένοι  επαγγελματίες. Κι εμείς θα φροντίσουμε να ανεβάσουμε στο site τις πιο δημιουργικές προτάσεις για την ανάπλαση της πόλης. Θέλουμε Έλληνες εξοικειωμένους με τις προτάσεις των πανεπιστημιακών μυαλών για να μπορούν να παίρνουν θέση, να έχουν άποψη για την πόλη, να λένε αυτό που χρειάζονται».

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
● Να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα δυναμική, τους εκατοντάδες μελετητές στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται, δημιουργούν και καινοτομούν.

● Να ανοίξουν ένα δίαυλο διαρκούς επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών-κατοίκων πόλεων και των μελετητών εξειδικευμένων ειδικοτήτων: χωροταξίας, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικού σχεδιασμού, καλών τεχνών, διακόσμησης κ.ά.

● Να ενθαρρύνουν στους μελετητές τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την πρωτοτυπία, μέσω προβολής και παρουσίασης των προτάσεων τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε εκθέσεις σε πόλεις της Ελλάδας.

● Να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους κατοίκους να ασχοληθούν με τις συνθήκες του αστικού τοπίου, να αναλαμβάνουν δράση, να διαπραγματεύονται νέες ιδέες και δημιουργικές προτάσεις, τόσο περί του δημοσίου χώρου όσο και περί του εξωτερικού ιδιωτικού, ο οποίος επηρεάζει τον δημόσιο.

● Να ευαισθητοποιούν αρμόδιους φορείς και οργανισμούς δημόσιων έργων με ιδέες και δημιουργικές προτάσεις τις οποίες μπορούν να αντιπαραθέσουν και να εξελίξουν μέσα από διάλογο με μελετητές και κατοίκους.

● Να τροφοδοτούν τοπικούς φορείς και οργανισμούς με υλικό για την πραγματοποίηση τοπικών εκθέσεων, ανοιχτών συζητήσεων και διαγωνισμών στις πόλεις τους.

Πηγή: kala-nea.gr

Comments are closed.